Wie is verantwoordelijk voor jouw leven?

Breathfulness gaat uit van het holistisch zelfbeeld, zelfhelend vermogen van het lichaam en zelfverantwoordelijkheid. Met zelfverantwoordelijkheid bedoel ik hier dat alleen jij verantwoordelijk bent voor je eigen leven. En als je dat weet kom je tot de ontdekking dat alleen jij degene bent die zelf de kwaliteit van je leven bepaalt.

 

Zelfverantwoordelijkheid is in mijn ogen het belangrijkste punt om de regie te nemen over je eigen leven. Het is tevens ook het lastigste omdat je, door verantwoordelijkheid voor jezelf te nemen, verantwoordelijk bent voor de  keuzes (en de gevolgen van deze keuzes) die je maakt. Je kan dan niet meer met je vinger naar een ander wijzen als het even mis loopt in je leven. Elke keuze heeft invloed op je gedrag, je emoties, je gedachten en uiteindelijk ook op je zelfbeeld. Zo is het ook jouw keuze of jij je leven zelf bepaalt of dat jij je leven laat bepalen door anderen.

 

We zorgen vaak voor anderen om niet voor onszelf te hoeven zorgen.

 

Wanneer je je laat leiden door de meningen van anderen zeg je eigenlijk tegen jezelf dat de mening van anderen belangrijker en waardevoller is dan je eigen mening. De reden waarom je je vaak laat leiden door de mening van anderen is dezelfde reden waarom je je altijd bezig houdt met anderen; je hoeft dan niet te luisteren naar jezelf naar hetgeen je jezelf te kort doet. In plaats om voor jezelf te zorgen ga je de zorg (die jij eigenlijk nodig hebt) projecteren op de ander. Op die manier probeer je ook het gevoel bij jezelf te creëren dat je belangrijk en waardevol bent. En zolang de ander dat ook tegen je blijft zeggen is alles goed.

 

Maar dan komt het moment dat die ander jouw zorg niet meer nodig heeft. Of dat de ander je niet meer zo vaak zegt dat je een mooi, waardevol en liefdevol mens bent. Dat is het moment dat je verwarring van binnen krijgt. Waarom heeft de ander mij niet meer nodig? Ik weet toch wat hij of zij nodig heeft? Je hebt het gevoel dat de ander je zorg gaat afwijzen waardoor jij het gevoel hebt dat jij als persoon afgewezen wordt. Maar is dat werkelijk ook zo?

 

O jee, wie ben ik eigenlijk?

 

Omdat jij al die tijd jouw waarde als mens hebt laten invullen door de meningen van anderen, het gevoel belangrijk te zijn buiten jezelf gehaald, raak je in verwarring als blijkt dat de buitenwereld jou dat gevoel niet meer kan geven. Het gevolg is paniek. Want nu word je met jezelf geconfronteerd. Je bent al die jaren zo bezig geweest om voor anderen te zorgen dat je niet meer weet wat jij nodig hebt om voor jezelf te zorgen. Je hebt al die jaren je geluk laten afhangen door wat anderen tegen je zeggen. Nu weet je niet meer wat jij nodig hebt van jezelf om jezelf gelukkig te maken. Kortom; je bent eigenlijk een vreemde voor jezelf geworden.

 

Vaak komen we erachter dat we onszelf te kort hebben gedaan doordat we allerlei signalen van ons lichaam krijgen. Dat kan zich uiten in slaapproblemen (vaak wakker worden ‘s nachts, moeilijk in slaap komen), pijn in nek, schouders en rug of zelfs in een burn-out. Jouw lichaam dwingt je met deze signalen om naar jezelf te kijken. Wanneer je naar deze signalen gaat luisteren, en dus de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid op je gaat nemen, ga je ervaren waarom je deze klachten heb. Je gaat er naar luisteren en voelen wat jij nodig hebt om weer gezond en vitaal te zijn. Dat kan alleen als je bewust gaat worden van jezelf. In mijn online-programma ‘Breathfulness als weg naar een verruimd leven’ krijg je oefeningen, informatie en tips hoe je deze signalen herkent en hoe je bewuster kan voelen en luisteren naar je lichaam.

 

Je gedrag vertelt jou veel

 

Maar ook je gedrag kan je laten inzien dat je niet het leven leidt dat je graag wil hebben. Zo kan je in een korte tijd meer alcohol zijn gaan drinken om maar niet te hoeven voelen wat je voelt (alcohol verdooft het gevoel en je kan zo een wereld creëren die niet echt is maar wel makkelijker voor je is om je staande in te houden). Of je gaat ongezond eten om het nare gevoel te onderdrukken. Of je stort je volledig op je werk, gaat extreem veel sporten of andere dingen té doen. Kortom; je vlucht in iets buiten jezelf. Hierdoor creëer je een situatie waarin je niet hoeft te voelen wat je werkelijk voelt. Wat je doet is de verantwoordelijk om echt goed voor jezelf te zorgen, luisteren naar wat zich op dat moment aandient bij jou, uit de weg gaan.

 

the mirror

 

Het is jouw keuze om wel of niet de verantwoordelijkheid voor je eigen leven op te pakken. Wanneer je er voor kiest om die verantwoordelijkheid op je te nemen zeg je tegen jezelf dat jij het waard bent om rekening mee te houden. Hierdoor creëer je ruimte om  bewust te worden waarom je de dingen doet die je doet. Ook ga je ervaren wat je kan doen om de patronen die je hebt ontwikkelt te doorbreken. Bewust worden van wie jij bent doe je door open en eerlijk in je eigen spiegel te kijken. Oordeelloos en uit liefde voor jezelf.

 

Zelfverantwoordelijk; belangrijkste stap naar heling.

 

Verantwoordelijk zijn voor jezelf  kan je alleen zijn door bewust te worden van wie jij bent, wat jij nodig hebt om jou mooiste leven te kunnen leiden. Uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat die stap niet makkelijk is. Vaak is het angst voor het onbekende wat je tegenhoudt. Angst die ontwikkelt wordt door gedachten die je zelf invult, die vaak nergens op gebaseerd zijn. Angst is een geestestoestand en als je die angstige gedachten gaat geloven dan wordt het jou werkelijkheid. Dan ga je jezelf beperken in je gedrag, in je gedachten en zal je nooit voor jezelf die ruimte kunnen creëren die je verdient en nodig hebt.

 

Door verantwoordelijk te worden voor je eigen leven ga je ervaren wat jij nodig hebt om een bewuster, voller en vitaler leven te kunnen gaan leiden. Daarom is zelfverantwoordelijkheid ook de belangrijkste stap naar heling.  Door bewuster te worden van jezelf ga je ook voelen welke keuzes voor jou kloppen en durf je keuzes te maken die voor jou goed zijn. Je gaat meer vertrouwen op hetgeen je van binnen voelt en je laat je leiden door je innerlijk weten. En laten we eerlijk zijn; je wilt toch gewoon het beste voor jezelf?! Je gunt jezelf toch het mooiste leven?! Weet dat dat mogelijk is maar je zal zelf daarin je keuze moeten maken. Want jij bent de regisseur van je eigen leven.

 

Welke keuze maak jij?

 

De vraag is dus: Wat kies jij? Laat jij je leven bepalen door anderen of neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen leven en kies jij voor een mooi, bewust en vitaal leven waarover jij de regie hebt?

 

https://www.jolandareulen.nl/

 

 

 

 

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter