Wetenschappelijke publicatie effecten Breathfulness

 

Je gelukkiger voelen en je creativiteit verhogen door te ademen? Het is mogelijk!

 

Uit een onderzoek van psychologen aan de Universiteit van Leiden (oktober 2014) blijkt dat Breathfulness je gelukkiger laat voelen en je creativiteit verhoogt. Ademen om je gelukkiger te voelen en je creativiteit verhoogt, dat klinkt eenvoudig en dat is het ook, zo vonden Leidse psychologen in hun gepubliceerde onderzoek naar de effecten van Breathfulness.

Bij deze vorm van meditatie staat het harmoniserend ademen centraal. Een half uur Breathfulness heeft al effect. Het Leidse onderzoek laat zien dat zelfs al na een half uur toepassen van Breathfulness het gevoel van geluk en de creativiteit verhoogt. Na het toepassen van Breathfulness was bij de deelnemers aan het onderzoek direct hun stemming verbeterd en waren zij duidelijk in staat om meer oplossingen te bedenken bij de voorgelegde vragen en problemen De oplossingsgerichtheid was niet alleen groter, maar ook flexibeler; er werden meerdere invalshoeken gebruikt. Deze verbetering van stemming en creativiteit is er al na één sessie: je hoeft dus niet ervaren te zijn. Het resultaat was er ook bij hen die nog nooit eerder hadden gemediteerd.

“Het mooie van Breathfulness is dat het heel toegankelijk is. Het biedt iedereen direct de mogelijkheid om resultaat te ervaren.” Aldus Marco en Jacquelien de Jager, grondleggers van Breathfulness.

 

Oefening met ademen baart kunst.

Toch heeft ervaring wel een zeker voordeel. Wanneer je Breathfulness harmoniserend ademen regelmatig toepast helpt het je op lange termijn om makkelijker de positieve effecten te ervaren. Zo kregen de ervaren deelnemers van het onderzoek na een Breathfulness sessie meer inzichtmomenten; bij een groter deel van de vragen ‘zagen’ zij opeens de oplossing.

Volgens de Leidse psychologe Ayca Szapora betekenen de resultaten van het onderzoek dat het vaker toepassen van Breathfulness de manier verandert waarop je brein problemen oplost en nieuwe ideeën vormt. “Je hoeft ‘minder hard’ te werken voor dezelfde mentale prestatie omdat je onbewust veel makkelijker verbanden ziet tussen dingen waardoor je vaker plotseling inzichten krijgt”.

 

Toename energie & geluksgevoel.

Mocht je zelf van plan zijn om met Breathfulness aan de slag te gaan dan zal overigens niet alleen je creativiteit verhogen. Uit dit onderzoek bleek dat Breathfulness tevens leidde tot een toename van het geluksgevoel van de deelnemers.

 

Origineel artikel: Mindfulness. DOI 10.1007/s12671-014-0352-9