Wat is gezonde voeding voor jou?

Ik weet niet of het jou ook zo opvalt, maar tegenwoordig zie je in elk programma wel een kok staan die lekker, bewust en gezond eten kookt. Daarnaast zie je elke week wel een nieuw kookboek verschijnen waarin de meest gezonde recepten staan.  Dit geeft aan hoe belangrijk voeding is in ons leven. Vandaar ook dat binnen Breathfulness voeding één van de vier pijlers is.

 

Lekker en gezond koken, het is ook echt een modegrill geworden. Prima natuurlijk, want er gaat niks boven een heerlijke en ook nog eens gezonde maaltijd. En we hebben eten nodig. We moeten eten anders kunnen we niet functioneren. We hebben vitaminen, mineralen en andere bouwstoffen nodig om ons lichaam gezond te houden. Maar wat is goede voeding? Wat is goed voor jou?

 

wat-is-voor-jou-gezond-eten

 

Persoonlijk heb ik moeite met het feit dat allerlei dieetgoeroes pretenderen dat ze de waarheid in pacht hebben. Dat wat zij zeggen goed voor je is. Dat kan toch niet? Hoe kan iemand die jou niet kent, weten wat voor jou goed is? Dat weet jij toch alleen? Maar is dat ook zo? Weet jij welke voeding voor jou goed is?

 

Jarenlang heb ik me door allerlei voedingsdeskundigen (via televisie, artikelen in tijdschriften en gesprekken met diëtisten) laten leiden omdat zij wisten wat goed voor mij was. Een fortuin heb ik uitgegeven aan allerlei kookboeken waarin vertelt werd hoe ik gezond en gelukkig werd met de juiste voeding. Maar op langere termijn bracht het me niks. Maanden heb ik yoghurt met allerlei noten en superfoods gegeten. Het was gezond, maar ik werd er elke keer misselijk van. Bleek mijn lichaam geen yoghurt in de ochtend te verdragen. Smoothies heb ik gegeten. Smoothies met tarwegras, smoothies met spinazie en pure chocolade. Het werkte totaal niet bij mij . Sterker nog, ik zag iets te vaak de wc van bovenaf als ik dat at. Misselijk werd ik er van en ik ging me er alles behalve goed bij voelen. Ik wilde een gezond en slank lichaam, maar wat er werkelijk gebeurde was dat ik alleen maar dikker en zwaarder werd. Hoe kwam het dat deze perfecte diëten bij iedereen werkte behalve bij mij?

 

Het antwoord is eenvoudig: ik luisterde niet naar mijn lichaam. Ik was me niet bewust wat mijn lichaam nodig had om optimaal te kunnen functioneren. Ik deed maar wat en liet me daarbij leiden door de mening van anderen in plaats dat ik ging voelen wat ik, wat mijn lichaam, werkelijk nodig had.

 

Gezonde voeding is persoonlijk

In mijn ogen bestaat er niet zoiets als goede voeding. Wat voor jou goed is aan voeding hoeft voor een ander weer niet goed te zijn. Alleen jij kan bepalen wat wel of niet goed is voor jou. Dat geldt eigenlijk voor alles, dus ook voor voeding. En dat kan alleen als jij bewust wordt van wat jij nodig hebt aan voeding. Dat je gehoor geeft aan wat jouw lichaam vraagt aan bouwstoffen. Hoe puurder het eten is, hoe beter het verteerd kan worden. Maar of jij nu wel of geen vlees eet, wel of geen melkproducten tot je neemt, dat is aan jou. Jij voelt of het vlees wat jij eet jou een goed gevoel geeft. Of jouw lichaam überhaupt vlees nodig heeft. Om te weten wat jouw lichaam nodig heeft moet je je bewust worden van je lichaam. En die bewustwording doe je door te voelen. Voelen wat voor jou het beste is.

 

Maar het is niet gemakkelijk om te voelen. Sterker nog, soms gebruik je eten om niet te hoeven voelen. Misschien herken je het wel; je voelt je rot, verdrietig of alleen en ineens heb je een enorme behoefte aan iets zoets, bijvoorbeeld chocolade. Door chocolade te eten hoop je dat je je beter gaat voelen. En misschien, tijdens het eten, ga je je ook goed voelen. Maar wanneer de chocolade op is, zal je voor jezelf moeten erkennen dat het vervelende gevoel er nog steeds is. Er is niks veranderd.

 

Suikers

Hoe komt het toch dat als je je zo ellendig voelt je zoveel behoefte hebt aan suiker (zoetigheid)? Als je kijkt naar de emotionele betekenis van suiker dan kan je het gevoel “behoefte aan suiker” vertalen naar behoefte aan zoetigheid in je leven. Met andere woorden; behoefte aan liefde, met name zelfliefde. Wanneer je door een situatie je verdrietig bent gaan voelen en je kan jezelf niet troosten door er voor jezelf te zijn, of jezelf toe te staan kwetsbaar te zijn, dan ga je dat gevoel om getroost te willen worden vervangen door iets anders. En dat is zoetigheid. Je drukt met deze zoetigheid je verdriet weg. Maar door het weg te drukken los je het verdriet niet op. Het wordt ondergedompeld en vastgezet in je lichaam. Maar het gaat niet uit je systeem.

 

33200302 - cube sugars in teaspoon isolated on white background

 

Je ziet het vaak terug in programma’s als Obesitas. Vaak hebben de deelnemers overgewicht gekregen omdat ze één of meerdere heftige dingen hebben meegemaakt in hun leven. Dingen die emoties met zich mee brachten. Helaas waren ze niet in staat om deze emoties op een voor hun lichaam juiste manier te verwerken. En dus gingen ze het wegdrukken door overmatig gebruik van zoet en vet voedsel. Door dit te eten kreeg het lichaam te weinig energie waardoor de desbetreffende deelnemer ook niet meer in beweging kwam. Door niet te bewegen worden je gewrichten en spieren strammer en slapper. Maar door niet te bewegen verstar je ook in je manier van denken. Het gevolg is dat je vaak in kringetjes blijft draaien met je gedachten. Je gaat patronen ontwikkelen zonder daar zelf bewust van te zijn. Of je bent je er wel bewust van maar je hebt de energie er niet meer voor om deze patronen te doorbreken. En voor je het weet wordt je kledingmaat groter, kom je niet meer van die bank af en merk je dat je lontje steeds korter wordt. Of je gaat de clown uithangen om maar niet te laten zien hoe ellendig je je voelt.

 

Voel wat jij nodig hebt!

 

Wil je niet meer afhankelijk zijn van suikers, wil je voeding tot je nemen die voor jouw lichaam gezond is en waardoor jouw lichaam optimaal kan functioneren, ga dan kijken en luisteren naar jezelf. Kijk en voel wat jij nodig hebt op zowel fysiek, mentaal als emotioneel gebied. Haal niet je geluk, je liefde, je zelfwaardering buiten jezelf. Zorg ervoor dat je jezelf lief gaat vinden, dat je met jezelf gelukkig wordt, dat je jezelf gaat zien als een mooi en waardevol persoon. Weer eerlijk en oprecht naar jezelf, ook al zie je dingen bij jezelf die je misschien niet zo prettig vindt. Als je dat kan doen heb je niks nodig om je goed te voelen. Dan haal je je geluk en het fijne gevoel vanuit jezelf.

 

En dan kan je ook voelen wat voor jou gezonde voeding is en wat jouw lichaam nodig heeft om gezond en optimaal te kunnen functioneren. Alle antwoorden die jij nodig hebt om gelukkig en gezond te zijn, zijn al in jou aanwezig. Je moet het alleen nog ontdekken.

 

 

 

 

 

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter