Waarom jij jouw grootste saboteur bent.

 

 

Je begint aan een nieuw project. Omdat je alle kwaliteiten in huis hebt ben jij voor gekozen om leiding te geven aan dit project. Nu is het moment daar dat jij dat project mag gaat leiden. En ineens zakt de moed je in je schoenen. Je voelt je overvallen door een gevoel van paniek. Een stemmetje in je hoofd zegt: “Je mag geen fouten maken want anders ben je ontslagen” of “Wat als mijn collega’s mij niet leuk vinden en er niet geluisterd wordt naar mij als leidinggevende?”. Paniek slaat om je hart, het zweet breekt je aan alle kanten uit. Ineens voel je je heel onzeker en je begrijpt er niets van. Grote kans dat op dat moment je saboteur aan het woord is.

Wie en wat is mijn saboteur?

Je hebt allerlei soorten saboteurs en iedereen draagt meerdere saboteurs in zich. Het is alleen aan jou of je de saboteur het woord geeft of tot zwijgen brengt. Een saboteur is dol op angst en op aandacht. Dus als je hem dat geeft zal die groter en groter worden, totdat hij alle ruimte in je neemt en continue het woord voert.

Door de saboteur te geloven hou je jezelf klein en maak je jezelf onzeker. Je durft je niet zichtbaar te maken omdat je bang bent dat mensen je zien. Terwijl dat meteen ook je grootste verlangen is: gezien worden door anderen en gewaardeerd worden om wie je bent.

Saboteurs zijn gedachten. Negatieve gedachten die je klein houden. Deze gedachten zijn ontstaan uit ervaringen die je in het verleden hebt meegemaakt en waarbij je geen goede ervaringen gehad. Waarschijnlijk ben je toen enorm gekwetst, heb je je heel eenzaam gevoeld of is je veel verdriet aangedaan. Gevolg is dat je ego zegt: “Dit gaat niet meer gebeuren. Ik ga je hiervoor beschermen” . Dit is de geboorte van de saboteur.

Je saboteur wil jou beschermen

Naarmate je ouder wordt en situaties meemaakt die gelinkt zijn aan dat verdriet, aan die eenzaamheid of aan die kwetsing, popt je ego op en zet de saboteur aan het stuur om je te beschermen tegen wat eventueel zou kunnen gaan gebeuren. Dat je op dat moment in een hele andere situatie, in een hele andere fase in je leven zit, maakt dan niet uit. De pijn van toen is nog steeds voelbaar en je ego wil niet dat jij dat nog voelt. Dus moet het weggestopt worden. Ver weg. En niks en niemand mag dat naar boven halen.

 

Wat de saboteur (je ego) doet is je beschermen. Heel lief, maar jij schiet er niets mee op. Als mens wil je juist groeien.  Door de saboteur te geloven hou jij je zelf klein. Beperk jij jezelf in je persoonlijke groei. Omdat je niet ziet dat jij dat zelf doet, ga je om je heen kijken waarom jij je zo beperkt voelt. Hierdoor ga je met de vinger naar de ander wijzen. Het is  je verleden dat er voor gezorgd heeft dat jij je nu zo ongelukkig voelt. Je ex-werkgever heeft er voor gezorgd jij nu financiële problemen hebt en zo kan je er nog een paar noemen. Door dit te geloven hou je jezelf in een situatie die je niet fijn vindt én beperk je jezelf om de keuze te maken om deze situatie om te draaien waardoor jij uit je problemen komt, weer kan genieten van het leven en vol in het leven kan gaan staan.

 

Kortom; de saboteurs zorgen ervoor dat jij je verantwoordelijkheid voor je eigen niet opneemt en houdt je hierdoor tegen om als mens te kunnen groeien. Hierdoor zal je vaak in cirkeltjes draaien en het gevoel hebben dat altijd jou alles overkomt.

Verschillende soorten saboteurs.

Om te zorgen dat je saboteurs minder het woord krijgen, zal je ze eerst moeten herkennen. Ik zal een aantal saboteurs voor je opnoemen:

  • – Zelfafwijzing: ontkennen dat je de moeite waard bent om van te houden, om rekening mee te houden. Ontkennen dat je waardevol bent.
  • – Boosheid en rancune omdat verwachtingen en gedachten die je hebt niet uitkomen. Als anderen niet tegemoet komen aan jouw ideeën en verwachtingen.
  • – (Ver)oordelen. Direct een oordeel klaar hebben over een ander of over een situatie waarbij je jezelf groter of kleiner maakt. Of omdat je je gelijk wilt halen.
  • – Verheerlijking van helden. Je erkent je eigen kracht niet en zoekt dit buiten jezelf. Vaak bij iemand anders. Je wilt zijn zoals de ander. Daardoor wordt de ander een soort droombeeld, je kijkt tegen die ander op.
  • – Jaloers. Je verwacht dat de ander op een bepaalde manier reageert en doet. Je kunt het niet verkroppen dat de ander iets heeft (dat kan zowel materialistisch als niet materialistisch zijn) wat jij niet hebt en graag zou willen.
  • – Het moeten. Je wilt altijd maar beter, je slaat door in je perfectionisme. Hierdoor gun jezelf geen tijd om te genieten van dingen en jaag jezelf daardoor op. Omdat je de lat voor jezelf steeds hoger legt, doe je dit ook bij de ander.
  • – Het beschuldigen van de ander. In plaats dat je je eigen verantwoordelijkheid opneemt voor je eigen daden projecteer of leg je deze neer bij de ander. De ander is verantwoordelijk voor hetgeen jou overkomt.

En zo kan ik nog even doorgaan met het rijtje. Je zal er vast wel één of meerdere herkennen.

En dan heb je ook nog de ‘Ja, maar …’

Een hele taaie saboteur die ik eigenlijk wel bij iedereen tegenkom is de ‘Ja, maar …’ Ik betrap mezelf erop dat deze ook nog wel eens bij mij oppopt. Nu is dat niet erg, want saboteurs zullen nooit verdwijnen. Je er van bewust zijn dat de stem van de saboteur aan het spreken is, is al voldoende om de keuze te maken om er niet naar te luisteren. Door de saboteur geen aandacht te geven zal hij ook minder hard aanwezig zijn.

De ‘Ja, maar …’ is hardnekkig omdat hij qua taal ook makkelijk uit te spreken is. Daarbij gebruik je deze vaak in situaties waarbij je niet eens bent met wat er gezegd wordt en waar je niet volledig voor je mening uit durft te komen. Je zegt ja maar bedoelt eigenlijk nee.

De onderliggende emotie bij de saboteur ‘Ja, maar …’ is, net als bij de andere saboteurs angst. Bij deze saboteur ben je bang om écht te kiezen voor wat jij belangrijk vindt. Om echt te staan voor jezelf en keuzes te maken die voor jou belangrijk zijn, zonder je druk te maken of de ander dit goed vindt of niet.

Ben je bewust van jouw “Ja, maar …”

Door ‘Ja, maar …’ te zeggen hoef je niet te kiezen en niet te voelen. Je voelt niet wat jij écht belangrijk vindt, wat je eigenlijk wilt. Je hoofd (ego) zal hetgeen waar je een keuze in mag maken, kleiner maken. Hij zal je subtiel laten weten dat het helemaal niet zo belangrijk is wat jij vindt. Door jouw mening kleiner te maken en allerlei redenen te bedenken waarom je niet volmondig JA tegen iets of iemand moet zeggen, hou je ook jezelf klein en zorg je ervoor dat je niet gehoord en gezien wordt door anderen. Je laat je leiden door je angst.

Heel vaak zit je in situaties waar je ‘Ja, maar …’ wel bedoeld. Hoe kun jij dan zorgen dat jouw Ja ook een échte JA is maar dat je wel aan jouw JA nog wat wil toevoegen? Heel eenvoudig. Door de JA los te koppelen van de MAAR. Je zegt dan “Ja …., maar ….” Hierdoor wordt en voel je de ja ook als een ja en na een korte pauze zeg je maar… en dan kan je uitleggen wat jouw maar is. En het fijne is dat jouw maar ook wordt gehoord door de ander. Ze horen je maar en kunnen daar dan rekening mee houden.

Ga je saboteurs onder ogen zien.

Om bewust te worden van je saboteurs heb je vaak anderen nodig die je daarop wijzen. Het vervelende van een saboteur is, dat deze zo in je gedachten en gedrag verweven kan zitten dat je niet eens in de gaten hebt dat hij er is. Dan is het handig om te luisteren naar anderen als ze daar iets over zeggen. Ook een goede coach of therapeut kan je helpen om bewust te worden van je saboteurs en je helpen om te zorgen dat ze minder duidelijk aanwezig zijn.

Ga maar eens bij jezelf de komende tijd na in hoeverre jij beïnvloed wordt door jouw saboteurs. Welke komen regelmatig bij je om de hoek kijken? Wat gebeurt er dan? Hoe voel je en weet je dat de saboteur aan het woord is. Ga het eens bij jezelf onderzoeken. En heb je hulp nodig? Laat het me weten. Ik help je graag om jouw saboteurs zichtbaar te maken voor jou.

 

 

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter