Volg jij je hart?

Je hart volgen … Het is een uitspraak die je vaak hoort. Maar hoe doe je dat: ‘Je hart volgen’? En is het wel verstandig om alleen je hart te volgen? Betekent dit dat je je verstand niet meer aan het woord hoeft te laten?

Onbewust neem je vaak beslissingen vanuit het hart. Iets voelt goed of iets voelt niet goed. En op dit gevoel maak jij dan je keuze. Dit is een vorm van kiezen vanuit je hart. Weliswaar vaak onbewust, maar toch vanuit het hart. Wanneer je dit kiezen bewust gaat doen, zal je merken dat je ook heel bewust de juiste keuzes maakt voor jezelf.

Kiezen vanuit het hart geeft vaak een beter resultaat dan kiezen vanuit alleen het verstand. Professor Jamin Halberstadt van The University of Otago concludeert in zijn onderzoek dat beslissingen die vanuit het hart (gevoel) genomen zijn van hogere kwaliteit zijn dan beslissingen die genomen zijn vanuit de ratio. Eén van de reden hiervan is dat het lang nadenken over het maken van een beslissing tot frustratie en verwarring kan leiden. “Het analyseren van de redenen kan je beoordelingsvermogen van hoe je je echt voelt vertroebelen” aldus Professor Jamin Halberstadt.

In de (neuro)psychologie zijn veel onderzoeken gedaan naar het nemen van beslissingen vanuit het gevoel. Of te wel vanuit het hart. Eerder dacht men binnen de (neuro)psychologie dat emoties en gevoel maar bijzaak waren. Tegenwoordig weet men ook in deze kringen dat het volgen van je gevoel een positieve bijdrage heeft in het maken van de juiste keuzes in jouw leven.

 

Verwar gevoel niet met emoties.

Emoties en gevoel zijn twee verschillende dingen. Emoties zijn vaak oppervlakkig. Je keuze maken vanuit boosheid, verdriet, pijn, schuldgevoel of schaamte zorgen er altijd voor dat je iets gaat doen wat je eigenlijk niet wil. Emoties zorgen ervoor dat je beoordelingsvermogen om de juiste keuze te maken vertroebeld wordt.

Het is belangrijk dat wanneer je een keuze maakt, je bewust bent of er een emotie aanwezig is of dat je gevoel spreekt. Maar hoe weet je nu of je emotie spreekt of je gevoel?

Simpel, dat voel je. Een emotie gaat vaak gepaard met gedachten. Vaak negatieve beperkende gedachten. Wanneer je uit boosheid je baan opgeeft dan voel je je even goed. Je hebt namelijk laten zien dat er niet met je te sollen valt. Maar wanneer deze emotie is weggeëbd dan voel je dat het niet zo slim was om deze keuze te maken. Je hebt nu geen inkomen meer en waar moet je nu van leven.

Je had in deze situatie ook jezelf even kunnen terugtrekken om je boosheid er te laten zijn. Vervolgens ga je, nadat de heftigheid van je boosheid weg is, bij jezelf na of deze baan jou nog datgene biedt wat jij nodig hebt. Vervolgens ga je voelen wat het met je doet als je deze baan opzegt en wat het met je doet als je deze baan houdt. In beide gevallen voel je wat het je brengt omdat je lichaam dat laat weten. Tevens kan je naast het voelen ook heel rationeel kijken of het wel mogelijk is voor je om in één keer je baan op te geven.

 

Verstand en hart mogen samenwerken.

Veel mensen denken dat je bij het volgen van je hart je verstand moet uitschakelen. Dat het óf je hart is óf je verstand is waar je naar luistert. Ik ben van mening dat het geen óf óf is maar eerder én én.  Je hebt je verstand niet voor niets gekregen. Maar daarentegen zijn wij ook wezens met een gevoel. Je gevoel en je verstand kunnen beide goede raad geven. Daarom is het belangrijk dat je luistert naar beide. Ze mogen samenwerken.

In onze maatschappij wordt vooral de nadruk gelegd om de ontwikkeling van het cognitieve gedeelte. Er wordt je niet geleerd hoe je moet luisteren naar je gevoel. Laat staan dat je verteld wordt wat je emoties je willen vertellen. Emoties en gevoelens zijn hierdoor een zeer lange tijd een ondergeschoven kindje geweest. Het is tenslotte nog niet zo heel lang geleden dat aan kinderen werd vertelt dat het niet aardig was om boos te zijn of dat je niet mocht huilen omdat dat een teken van zwakte was.

Gelukkig zie je de laatste jaren daar een omkering in. Het gevoel wordt erkend en mag er zijn. Maar alleen naar je gevoel luisteren en je ratio niet mee laten praten zorgt vaak ook voor niet de juiste keuzes. Balans tussen deze twee is dus heel belangrijk.

 

Leer luisteren naar je hart.

Ieder mens hier op aarde is een uniek persoon. Ieder met eigen dromen, verwachtingen en behoeften. Niemand anders kan weten wat voor jou het beste is. Alleen jij weet dat. Maar hoe weet je nu of jij de juiste keuzes maakt vanuit je gevoel? Door goed in verbinding te zijn met jezelf, te luisteren naar je hart, weet jij welke keuzes voor jou het beste zijn. Ook als dat betekent dat je soms nee tegen de ander moet zeggen.

En daar ligt nu het grote struikelblok. Veel mensen weten niet meer hoe ze moeten luisteren naar hun gevoel. Overtuigingen en angsten zorgen ervoor dat je steeds verder van jezelf verwijderd wordt. De verbinding met wie je werkelijk bent wordt minder. Hierdoor ga je ook steeds minder voelen wat voor jou belangrijk is in je leven. In plaats van dat je dan keuzes maakt die goed voor jou zijn, maak je keuzes geleidt vanuit beperkende gedachten en angst.

 

Geef je hart een stem.

Laat je hart spreken. Geef het een stem. Jouw stem. Je gedachten zijn vaak de stemmen van anderen. Van je ouders, je partner, je collega’s, je vrienden. Om te luisteren naar de stem van je hart is het belangrijk dat je weer verbinding krijgt met wie je werkelijk bent. Verbinding met jouw kern.

Om de stem van je hart te kunnen horen is het belangrijk dat je luistert. Ik zal je wat tips geven die je helpen om beter in contact te komen met je hart:

  • Zoek de stilte op. Dit doe je door te mediteren of door een stilte wandeling te maken in de natuur.
  • Buig negatieve beperkende gedachten om naar positieve gedachten. Dit kun je trainen door dagelijks voor jezelf 3 geluksmomentjes te benoemen. Ze hoeven niet groot te zijn. Het opkomen van de zon, een vogel die zingt in je tuin of een mooi gesprek met een vriendin kan je al een geluksmoment bezorgen. Door van deze geluksmomentjes bewust te worden ga je inzien dat het leven niet zwaar is.
  • Luister niet alleen naar het advies van de ander. Zoals ik al eerder zei; Alleen jij weet wat goed voor je is. En twijfel je ergens over? Ga dan eens bij jezelf na hoe jouw lichaam reageert als je iets gaat doen of juist iets niet gaat doen. Je lichaam geeft jou de juiste signalen. Je moet ze alleen zien.

 

De beste tip die ik je kan geven is:

Ga ademen!

De ademhaling is een belangrijke tool om te luisteren naar je hart. De harmoniserende ademhaling helpt je om weer verbinding te krijgen tussen je hoofd (ratio) en je hart (voelen). Je hart spreekt altijd, het zijn je gedachten die er voor zorgen dat je er niet naar luistert. En deze gedachten overschreeuwen vaak de stem van je hart. Door bewust te ademen komen deze gedachten tot rust. Je gaat inzien dat beperkende gedachten veroorzaakt worden door vooroordelen, overtuigingen en angsten die jou vaak beperken in het nemen van de juiste beslissingen.

Wil jij weer in verbinding met je hart komen? En vanuit balans tussen ratio en hart jou keuzes kunnen maken? Volg je hart en start vandaag nog met het online programma ‘Breathfulness als weg naar een verruimd leven’.  Twijfel niet en schrijf je nu in!  https://www.jolandareulen.nl/cursus/

 

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter