Paniekaanval? Dit helpt jou om er vanaf te komen

Het kan je overvallen; een paniekaanval. Ineens vanuit het niets begint je hart sneller te kloppen, wordt je duizelig, breekt het zweet je aan alle kanten uit en je heb het gevoel dat je de controle kwijt raakt over jezelf. Een heel naar gevoel vooral omdat je op dat moment denkt dat er iets ernstigs aan de hand is met je. Je ervaart het als een acute gezondheidscrisis

Wat er werkelijk gebeurt is dat je lichaam een reactie geeft op datgene wat (vaak onbewust) in je hoofd afspeelt. Maar omdat je je vooral richt op de fysieke manifestaties denk je dat de oorzaak ook op het fysieke vlak ligt. Niks is minder waard.

Tijdens een paniekaanval geeft je lichaam het signaal af dat je teveel en te lang stress ervaart. Vaak heb je al eerder signalen gekregen maar als je daar niet bewust van bent, heb je ze niet kunnen herkennen.

De oorzaak van je paniekaanval ligt vaak in het verleden. Door een traumatische ervaring die je vroeger hebt meegemaakt of door een langere periode van stress die je onderdrukt hebt, raakt je lichaam overprikkelt. Die stress kan onder andere veroorzaakt worden omdat je je angstig hebt gevoeld door een onveilige situatie waarin je je bedreigd voelde of waarin je niet gezien of gehoord werd. Doe je niets met die overprikkeling dan duw je het weg. Automatisch ga je dan in de overlevingsstand zitten, zonder dat je dit bewust in de gaten hebt.

Door een situatie in het heden (wat niet altijd iets groots hoeft te zijn) wordt datgene wat je onderdrukt hebt getriggerd. Je systeem reageert hierop door te zeggen: “Dit wil ik niet meer” en geeft als een reactie een paniekaanval. Ook het langere tijd onderdrukken van verdriet kan leiden tot een paniekaanval. Het verdriet wil gezien worden en borrelt zich naar boven waar het zich uit in een paniekaanval.

 

Hoe kan je ademhaling jou helpen bij een paniekaanval?

 

Je ademhaling wordt gestuurd vanuit het ademhalingscentrum in je hersenstam. Het ademen op zich is een autonoom proces. Het wordt automatisch geregeld. Je hoeft hier niets voor te doen.

Hoe je ademt, dat kan jij wel zelf bepalen. Je manier van denken beïnvloed, net als emoties, jouw  manier van ademen. Heb je negatieve en beperkende gedachten, dan zie je dit terug in je ademhaling doordat je dan een borstademhaling hebt, veel zucht en/of oppervlakkig ademt. Wanneer je positieve gedachten hebt dan adem je meer in je buik.

Wanneer jij in een paniekaanval zit dan voel je je vaak angstig. Deze angst versterkt je gedachten dat je je bedreigd voelt. In dit geval voel je je bedreigd door je lichaam die ‘raar’ doet.

Deze angstige gedachten zorgen ervoor dat je snel en oppervlakkig in je borst gaat ademen. Dit creëert hyperventilatie en zorgt voor onbalans tussen het zuurstofgehalte en kooldioxidegehalte in je lichaam. Wanneer je te weinig zuurstof en teveel kooldioxide in je bloed hebt, gaat je lichaam hierop reageren. Hartkloppingen, transpireren en het niet meer helder kunnen nadenken zijn lichamelijke sensaties als gevolg van deze onbalans. Je ziet dan ook vaak dat hyperventilatie en paniek samengaan.

 

Wat kan je doen als je een paniekaanval hebt?

 

Tijdens een paniekaanval is het belangrijk dat je op jezelf richt. De volgende oefening kan je daarbij helpen:

Oefening:

Ga zitten op een stoel met je rug recht en voeten goed op de vloer. Leg je handen tegen je buik. Adem 4 tellen in, houd je adem 1 tel vast en adem vervolgens in 7 tellen uit.

Vind je dit moeilijk?

Doe dan deze oefening:

Adem in door je neus zoals je dat doet als je aan een bloem ruikt. Rustig en met een volle teug adem je in. Vervolgens adem je uit door je mond op een manier alsof je rustig een kaars uitblaast. Doe dit een paar keer achter elkaar gedurende 2 tot 10 minuten.

Heb je het gevoel dat je tijdens deze oefeningen moet gaan huilen? Geef je dan over aan dit gevoel. Het verdriet wat hierdoor naar bovenkomt onderdruk je al heel lang en wil uit je systeem. Geef het daarom de ruimte.

 

Ben je ook bewust van je gedachten.

 

Tijdens een paniekaanval heb je vaak gedachten dat je in een soort van gevaar zit. Wanneer je deze gedachten herkent, vraag jezelf af of je daadwerkelijk in gevaar bent. Als je merkt dat er geen actuele dreiging is kan je deze gedachten los laten. Het helpt om te benoemen wat er wel is en wat veilig en prettig voelt voor jou. Zo stuur jij jouw gedachten naar meer rustige gedachten en haal jij jezelf uit de paniekaanval. Lukt het je niet? Vraag hulp en vraag of deze persoon rustig wil praten tegen je zodat jij je kan focussen om zijn of haar stem. Door dit te doen geef je jouw gedachten geen aandacht meer en zul je merken dat ze minder krachtig worden.

 

Wat kan je doen na een paniekaanval?

 

Het is wel belangrijk om te onderzoeken waar deze paniekaanval vandaan komt. Het is te serieus om het weg te wuiven alsof het iets  éénmalig was. Je kan er namelijk zeker van zijn dat dit nog een keer gebeurd als je niet aan de oorzaak van de paniekaanval werkt.

De Breathfulness harmoniserende ademhaling kan jou helpen om deze emoties en angsten los te laten. Hierdoor ontstaat er ruimte voor rust en ontspanning wat weer leidt tot meer controle en vertrouwen in jezelf. Niet vanuit je hoofd maar omdat je vertrouwt op wat je voelt.

Wil je ervaren hoe jouw ademhaling je kan helpen bij bijvoorbeeld een paniekaanval? Doe dan de gratis ademchallenge. Deze challenge duurt 7 dagen. Elke dag krijg jij een ademoefening toegestuurd zodat jij kan ervaren wat de kracht van de ademhaling is.

Wil je de oorzaak écht goed aanpakken? Neem dan contact met mij op en dan ga ik jou helpen om van je paniekaanval(len) af te komen.

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter