
Overeenkomsten en verschillen tussen 5 ademtherapieën.
Ademhaling is dé manier tot een gezonde stabiele gezondheid. Iedereen die zich verdiept in de ademhaling komt op een bepaald moment tot deze conclusie. Iets wat zo simpel lijkt als ademen heeft een grote invloed op zowel je fysieke, mentale, emotionele als spirituele gezondheid.
Veel mensen ervaren ademen als iets vanzelfsprekends. Tot een bepaalde hoogte is dit ook zo. Je ademt automatisch, vaak sta je er niet bij stil. Pas wanneer je opeens klachten krijgt zoals benauwdheid, hyperventilatie of ziekten zoals astma en bronchitis, word je je vaak bewuster van het belang van een goede ademhaling.
Wereldwijd heb je enorm veel soorten ademtherapieën.
Ook hier in Nederland. Hoeveel het er precies zijn durf ik niet te zeggen. Vind ik ook, eerlijk gezegd, niet zo belangrijk.
Al deze ademtherapieën hebben als overeenkomst dat ze allemaal de kracht van de ademhaling kennen. Het doel van de ene therapie kan wel verschillend zijn tot het doel van de andere therapie. Zo is de ene therapie gericht op ontspanning, de ander weer om fysiek een goede conditie te krijgen en ga zo maar door.
Natuurlijk wist ik dat er vele vormen van ademtherapie zijn. Als je zelf in ‘die wereld’ zit wil je ook weten wat die wereld te bieden heeft. Maar mijn nieuwsgierigheid werd gewekt toen ik het boek ‘Nieuw ademen’ van de schrijver James Nestor las. Nadat hij zelf een ademsessie had ervaren en helemaal verbaasd was hoe goed hij zich de dagen daarna voelde, is hij allerlei vormen van ademtherapie gaan onderzoeken. Zowel wetenschappelijk als ook door het zelf te ervaren. Van zijn bevindingen heeft hij een boek gemaakt. Enorm interessant én zeker een aanrader om een keer te lezen.
De overeenkomst van alle ademtherapieën.
Wanneer ik mijn eigen ienie minie onderzoekje doe en verschillende ademtherapieën google, zie ik dat al deze soort therapieën over één ding eens zijn, namelijk:
De ademhaling is het meest onderschatte middel voor een betere gezondheid,
meer energie en een verbeterde mentale staat.
Dat is het zeker. Een goede ademhaling kan ervoor zorgen dat:
- jij meer energie krijgt.
- jij beter kan slapen omdat je je beter kan ontspannen.
- je hoge bloeddruk lager wordt.
- je geen last meer hebt van hoofdpijn.
- jij beter gaat voelen wat jij écht wil in het leven.
- jij makkelijker negatieve gedachten kan omdraaien naar positieve gedachten.
- jij sneller stress kan loslaten.
En zo kan ik nog even een tijdje doorgaan. De ademhaling draagt dus bij aan een goede gezondheid op elk niveau. Maar andersom kan ook. Heb je een hoge oppervlakkige ademhaling dan zal dit ook zijn invloed hebben op de kwaliteit van je gezondheid en leven.
Het is iedereen aan te raden om meer bewust te worden van zijn of haar ademhaling. Persoonlijk ben ik zelfs van mening dat er op school een vak ‘ademen’ moet komen. Het zal absoluut een positieve bijdrage leveren aan de fysieke, mentale en emotionele gezondheid van de jeugd. Maar dat is een heel ander onderwerp.
5 Verschillende ademtherapieën
De ene ademvorm past bij de ene persoon beter dan de ander. Elke ademtherapie heeft zijn eigen doel. Dus … om je enigszins wat inzicht te geven over de verschillen van de ademtherapieën; hier een top 5 van willekeurige, maar wel (voor veel mensen) bekende, ademtherapieën.
- De Buteyko-methode. Deze werd ontwikkeld door de Russische arts, Konstantin Buteyko. Deze methode leert je om minder (diep) te ademen en om via de neus te ademen. De neus is voor de lucht; de mond is voor de voeding. Via de oefeningen leer je om niet je zuurstofgehalte maar wel je koolzuurgehalte (CO2) op te krikken.
- De Quantum Light Breath (QLB) is een intensieve ademmeditatie op muziek. Door de combinatie van een volle diepe ademhaling en inspirerende muziek ga je een intens meditatieproces in. Je geeft jezelf een energiedouche en zuivert lichaam, geest en ziel. Oude emoties kunnen worden verwerkt en losgelaten. Het contact met de innerlijke stilte herstelt zich, waardoor natuurlijke heling kan plaatsvinden. Je pure levensenergie komt vrij. De adem verenigt je ieder moment opnieuw met het Hier en Nu.
- De Wim Hof-methode is geïnspireerd op de meditatie van Tibetaanse monniken. Deze zogenaamde Tumo-meditatie heeft als doel om de lichaamstemperatuur te verhogen met behulp van bepaalde ademhalingstechnieken om slechte gedachten en gevoelens te “verbranden”. Wim Hof heeft traditionele ademhalingstechnieken gecombineerd met zachte bewegingen en koude training. Het doel van de Wim Hof-methode is om je gezonder, comfortabeler en krachtiger te voelen.
- Transformational Breath® is een krachtige methode om die zich kenmerkt door een ‘verbonden ademhaling’ (zonder pauzes). Het resulteert in het ten volle benutten van je ademcapaciteit en stelt je lichaam in staat meer zuurstof op te nemen om daarmee je lichaamscellen te voeden. Door middel van een verbonden ademhaling ontstaat er meer zuurstof op celniveau, wat een enorme boost is voor je fysieke systeem. Ook geef je jezelf de mogelijkheid onverwerkte emoties en sensaties te verwerken. Het creëert meer verbinding met je onderbewuste en je intuïtie. Het ondersteunt je bij het leven van je volle potentieel.
- De Breathfulness harmoniserende ademhaling richt zich op de harmonie in jezelf terugvinden. Door deze vorm van ademhalen leer je vanuit liefde en zachtheid naar jezelf te kijken en accepteren wat zich op dat moment laat zien. Niet door hier hard voor te werken of er doorheen te moeten, maar door op een liefdevolle manier in contact te gaan met jezelf en te vertrouwen op de ademstroom. Hierdoor kunnen vastgezette en onderdrukte energieën weer vrij stromen en herstelt de harmonie in je volledige Zijn.
Wat je ziet is dat er voor iedereen wel een ademhalingstherapie is. De vraag is waar ben je naar op zoek en wat past bij jou om het te bereiken.
Ik ken niet alle ademvormen. Breathfulness is hetgeen waar ik voor ben opgeleid. Transformational Breathing heb ik zelf veel gedaan voordat ik in contact kwam met Breathfulness. Daarin kan ik wel het verschil aangeven. Met de overige ademtherapieën heb ik zelf geen ervaring. Wel veel over gelezen en van gehoord.
Als jij iemand bent die uitgedaagd moet worden met hard werken en zich fysiek en mentaal sterker wil voelen, dan kan de Wim Hof-methode iets voor jou zijn. Hou je ervan om snel in een diepe meditatieve staat te komen, dan moet je je eens gaan verdiepen in de Quantum Light Breathe.
Omdat ik zelf ervaring heb met Transformational Breathing en Breathfulness, kan ik wel Hierin kan ik wel het verschil in aangegeven.
Transformational Breathing is écht gericht op ademen. Je ademt snel in je buik en in een bepaalde cadans waardoor je heel veel zuurstof binnenkrijgt. Ik ervaarde dit als hard werken. Door snel te ademen zorg je ervoor dat je in een bepaalde meditatieve staat terecht komt waardoor je je kan ontspannen. In die ontspanning kan jij jouw vastgezette emoties en spanningen loslaten. Het is heel intens maar wordt wel als fijn ervaren door degene die dit ondergaan. Het doel is transformatie van onbewust naar een bewust persoon door intensief te ademen.
Bij de Breathfulness harmoniserende ademhaling adem je ook in een cadans zonder pauzes. De ademhaling start in de buik en zodra je weer uitademt adem je weer in. Dit alles in hetzelfde tempo zonder pauzes. Dat is de overeenkomst met Transformational Breathing. Het verschil is dat je bij Breathfulness dit op een rustig tempo doet in vergelijking met de Transformational Breathing waardoor je het ademen zachter ervaart. Door deze rustige zachte aanpak, maar wel continue ademen in een bepaalde cadans, kom je beter in contact met je innerlijke wijsheid. En vanuit dit contact kan jij beter voelen wat goed voor jou is. Hierdoor kan jij díe keuzes maken die voor jou goed zijn en bijdragen aan een vol, gezond en gelukkig leven.
Het doel van de Breathfulness harmoniserende ademhaling is dan ook om harmonie te brengen tussen geest en lichaam, tussen denken en voelen, tussen hoofd en hart.
Het ademen loopt als een rode draad door Breathfulness. Maar naast het ademen wordt er ook veel aandacht besteedt aan voeding (in vorm van bewustwording, geen diëten), beweging (ook bewustwording en geen daadwerkelijke sporten) en ontspanning (bewustwording en door te ademen ervaar je de ontspanning).
Samen met deze 3 pijlers vormt de ademhaling het fundament van Breathfulness. Bewustwording op deze 4 pijlers zorgt voor harmonie, balans, groei en gezondheid. Breathfulness is daarom meer dan alleen bewust ademen, maar ademen is wel het centrum c.q. rode draad van Breathfulness.
Voor mij was Breathfulness een vorm die beter bij mij paste. Enerzijds omdat mijn hoofd ook antwoorden kreeg waardoor ik merkte dat mijn gedachten minder beperkend werden. Door de uitleg die ik kreeg over waarom ik bepaalde patronen had ontwikkelt, waarom dingen gebeurt zijn en hoe situaties zijn ontstaan, kon ik het begrijpen met mijn hoofd. Dit gaf mij vertrouwen om het los te laten. Hierdoor kreeg mijn hoofd meer rust (lees: minder piekeren, minder negatieve gedachten) en ontstond er ruimte om ook te luisteren naar mijn hart. Zo kwam ik erachter dat ik zowel naar mijn hoofd als naar mijn gevoel kan luisteren en dat beide de waarheid spreken.
Wil jij weten welke ademvorm bij jou past? Je hoeft de naam van de ademhalingstherapie maar te googelen en je komt snel op goede sites terecht.
Wil je meer informatie over Breathfulness? Kijk dan eens op mijn site en anders op de algemene site van Breathfulness.
Trackback van jouw site.