Kiezen voor jezelf

We komen allemaal wel eens in een situatie terecht waarin we belangrijke keuzes moeten maken. Van die keuzes waarin het gaat om; kies je voor jezelf of kies je voor de ander. Dat is moeilijk. Kiezen voor jezelf betekent vaak dat je nee moet zeggen tegen de ander. Dat is iets wat niemand graag wil doen. Dat kan zijn omdat je bang bent de ander de kwetsen, of dat je verlaten wordt, of dat je niet meer bij de groep hoort. Kortom, kiezen voor jezelf vraagt moed, vertrouwen en geloof in jezelf.

 

Ik zie veel mensen in mijn omgeving die een leven leiden op een manier die ze zelf niet echt prettig vinden. Ze doen hun ding, zoals ze dat zelf vaak zeggen, omdat ze niet anders weten en omdat ze er vanuit gaan dat dit van hun verwacht wordt. Ze leven dus eigenlijk naar de verwachtingspatronen van een ander. Maar vaak hebben ze dat zelf niet in de gaten. Ik krijg mensen in mijn praktijk die hier tegenaan lopen. Deze mensen zijn moe en willen rust. Het is voor hen niet meer duidelijk wat zij zelf willen omdat ze eigenlijk niet meer weten wie ze zijn. Vaak zie je dit patroon bij mensen die geleerd hebben om anderen te pleasen. En als je dan geen mensen in je buurt hebt die je daarop wijzen, dan wordt dit please-gedrag een patroon waar je moeilijk uit kunt komen.

 

Waar laat jij je door leiden bij het maken van keuzes?

 

 

Alles heeft te maken met keuzes. En er zijn een aantal manieren waarop men zich laat leiden bij het maken van keuzes. Vaak spelen bij de wijze van kiezen emoties een grote rol. Boosheid, verdriet, afwijzing zijn emoties die vaak zorgen dat we een keuze maken puur gebaseerd op het feit dat mensen over je grenzen heen zijn gegaan. Dit is dan zo vaak gebeurd dat je het gewoon niet meer wil laten gebeuren en dus ga je kiezen.

 

Zo heb ik ook een van mijn grootste keuzes in mijn leven uit boosheid gemaakt. Dat was mijn scheiding. Ik was boos. Zo boos. Boos om elke keer afgewezen te worden door mijn partner, boos dat hij mij niet zag, niet hoorde, niet waardeerde als vrouw, als mens. Jaren heb ik zo door gesudderd in ons leven. Ik had genoeg afleiding om niet te hoeven voelen. Maar er kwam een moment dat ik het gevoel niet meer kon onderdrukken. De boosheid in mij was zo groot geworden dat ik als een losgeslagen stier ben gaan rennen.

 

11108299 - angry bull

Boos vluchtte ik als een losgeslagen stier mijn huis uit.

 

Verblind door alle woede in mij heb ik me op allerlei manieren los gerukt uit het harnas van het huwelijk. Tenminste dat dacht ik. Ik dacht dat ik tegen gehouden werd door mijn echtgenoot en door het leven wat ik leidde waar ik geen waardering uit haalde. Ik zorgde (onbewust) dat ik een situatie creëerde wat er voor zou zorgen dat ik weg kon. Wat mij toestemming kon geven om weg te gaan. Heel gemeen van mij, zelfs vernederend voor hem, maar ik was zo boos dat zijn gevoel mij op dat moment niet interesseerde. Ik maakte een plan. Ik moest een huis voor mezelf hebben zodat ik een omgeving had waar ik echt tot rust kon komen, waar ik mezelf kon zijn. Ik moest een auto hebben zodat ik mij kon verplaatsen. En ik moest inkomen hebben. Dat werd mijn strijdplan. Puur gebaseerd op overleving.

 

Ik was aan het vluchten.

 

Wat ik me op dat moment totaal niet realiseerde was dat ik aan het vluchten was. Vluchten om de pijn, de boosheid aan te gaan. Het enigste wat ik wilde is dat mijn man liet ziet dat ik belangrijk voor hem was. Dat hij zei wat je ook doet ik ga voor je knokken. Voor ons knokken. Maar uit alles bleek dat hij dat niet in zich had. Al snel nadat ik het huis uit was gegaan vluchtte hij in een nieuwe relatie. Dit alles bevestigde mijn overtuiging: “Ik ben het niet waar om voor te vechten.”

 

Nu, een jaar later na de scheiding, weet ik dat ik me heel erg heb laten leiden door emoties. Terwijl ik op dat moment echt het gevoel had dat ik heel rationeel bezig was. Maar wat ik toen voelde was overlevingsdrang. Ik voelde me voor het eerst in mijn leven sterk. Ik koos letterlijk voor mezelf. Niks kon me meer tegenhouden. Ik had het ergste wat kon al verloren; mezelf. En dat werd mijn prioriteit. Ik moest mezelf weer terugvinden.

 

Yoga and meditation. Silhouette of man in moontains.

Een jaar lang ben ik bezig geweest mezelf terug te vinden.

 

Ik zocht een goede therapeut op en ben aan mezelf gaan werken. Een jaar lang, één keer in de twee weken werd ik binnenste buiten gekeerd. Keihard heb ik gewerkt om mezelf weer bij elkaar te vegen. Om weer vertrouwen in mezelf te krijgen, mijn boosheid te accepteren en los te laten. Om weer in mezelf te gaan geloven, houden van mezelf en te accepteren dat ik mag zijn wie ik ben.

 

Omdat ik ook zonder werk zat (ik had gedurende mijn huwelijk gewerkt in de zaak van mijn man) moest ik ook gaan kijken hoe ik aan werk kon komen. Nu had ik al mijn praktijk en mijn werk in mijn praktijk deed ik naast het werk in de zaak. Maar de praktijk was mijn passie. Ik koos er voor om mijn hart te volgen en voor mijn passie te gaan. Doordat ik mijn passie ging uitoefenen ontstond het idee om dit niet alleen offline te doen maar ook online. Dus ging ik kijken wat ik nodig had om online-programma’s te maken. En zo is, naast praktijk Spiro, ook jolandareulen.nl ontstaan (zie https://www.jolandareulen.nl/)

 

Het is een leerzaam jaar geweest, vooral over mezelf. Ik heb keuzes gemaakt die mijn leven drastisch veranderd hebben. Nergens heb ik spijt van en al mijn keuzes hebben me dichter bij mezelf gebracht, hebben mijn leven rijker, mooier en voller gemaakt omdat ik steeds bewuster wordt van wie ik ben en wat ik wil in dit leven. Wel vind ik het jammer dat ik mij zo heb laten leiden door mijn boosheid toen ik koos om te gaan scheiden. Achteraf gezien had ik dat zeker anders kunnen doen. Maar op dat moment was ik me daar totaal niet bewust van.

 

We leren elke dag, maken elke dag keuzes die invloed hebben op de volgende stap die we nemen in het leven. Ben je bewust van je keuzes en zorg altijd dat deze keuzes dienend zijn voor jou. Want jij bent de enige die voor jezelf de juiste keuze kan maken. Laat je niet leiden door angst, door boosheid of pijn. Laat je leiden door je hart, door eerlijk te zijn naar jezelf en dan weet je wat jij nodig hebt om de juiste keuze te maken.

 

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter