Hoe luisteren naar je lichaam je helpt bij het loslaten van oude patronen.

Ken je dat gevoel dat je in een nieuwe situatie komt en je geen idee hebt wat er van je verwacht wordt. Gaande weg leer je nieuwe dingen en je merkt dat je de hele tijd tegen jezelf zegt dat je het beter kan. De criticus in jou heeft op dat moment het hoogste woord. Je voelt hoe de spanning in je lijf zich ophoogt.Gedachten dat je het niet goed doet malen continue door je hoofd. Continue ben je op zoek naar bevestiging van de buitenwereld dat je het goed doet. Maar je ziet het niet. Of je hoort het complimentje wel maar dan gaat dat stemmetje in jou er meteen over heen dat je het toch echt beter kan.

 

Hoe iets nieuws mij confronteerde met iets heel ouds.

Een paar weken geleden zat ik in zo’n situatie. Ik was begonnen bij mijn nieuwe werkgever. Door daar te gaan werken stapte ik volledig uit mijn comfortzone. En laat ik meteen eerlijk zijn: al vanaf dag 1 stapte ik in een warm bad. De begeleiding die ik kreeg in mijn nieuwe baan was goed en warm. Mijn nieuwe collega’s zijn hele lieve en leuke mensen. Van alle kanten werd ik geholpen om mijn nieuwe taken onder de knie te krijgen. Maar ik had maar één doel: zo snel mogelijk alles perfect doen.

Jarenlang ben ik bezig met zelfontwikkeling. Ik kan inmiddels zeggen dat ik al vrij goed bewust ben van wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil in het leven. En dan kom je in een situatie terecht waarin je tegen een enorme blinde vlek van jezelf aanloopt. Onacceptabel voor mij maar het gebeurde. Ik zat mezelf zo in de weg dat ik mezelf niet meer herkende in wat ik deed en hoe ik dacht.

 

Wat gebeurde er toch?

Mijn lichaam gaf genoeg signalen. Ik kreeg enorme pijn in mijn knieën en ellebogen. Een trap oplopen werd voor mij op een gegeven moment bijna niet meer mogelijk. Mijn ellebogen gingen pijn doen. Mijn heupen werden stram en stijf waardoor ik regelmatig van de pijn ’s nachts wakker werd. Wat gebeurde er toch?

Ik begon in te zien dat mijn lijf mij wilde vertellen dat ik het anders mocht gaan doen. Maar ja, wat mocht ik anders doen? Dat was nog wel een dingetje om daar achter te komen. De spanning in mijn lijf was een signaal en wilde mij wat zeggen. Ik voelde dat de pijn in mijn lijf veroorzaakt werd door spanning die ik vasthield. Ik was hierdoor enorm verkrampt waardoor mijn gewrichten enorm pijn gingen doen.

Spanning in je lijf wil je wat vertellen. Het is een signaal. Spanning kan bewust en onbewust opgebouwd worden. Bewuste spanning herken je en vaak weet je waar deze vandaan komt. Onbewuste spanning creëer je doordat je teveel voelt, door je manier van denken, door hoe je tegen het leven aankijkt en hoe je in het leven staat.

Bij mij was de spanning in eerste instantie onbewust. Ik had de link nog niet gelegd tussen de pijn die de spanning in mijn lijf veroorzaakte en de manier hoe ik in mijn werk stond. Toen ik die link wel kon leggen en dus bewust werd van het feit dat ik zelf de spanning veroorzaakte door mijn manier van denken kon ik gaan kijken waar die spanning echt door veroorzaakt werd.

 

Vasthouden aan een oud patroon hield mij tegen om te zijn wie ik nu ben.

Ik kwam erachter dat ik tegen een heel, heel oud patroon aanliep. Een patroon die ik 30 jaar geleden had ontwikkeld. Al die jaren ben ik me er niet meer bewust van geweest dat ik dat nog bij mij droeg. Door de nieuwe situatie waar ik in zat werd dit patroon weer getriggerd. Ik zag mezelf weer helemaal de persoon van 30 jaar geleden worden. Dit voelde zo niet goed. Omdat ik mezelf ook niet meer herkende in mijn manier van denken en werken, wist ik dat dit patroon ook niet meer bij mij paste.

 

Ik begreep de boodschap van mijn lichaam.

Door te luisteren naar het signaal kon ik de spanning in mijn lichaam loslaten. Door over mijn klachten en de situatie waarin ik zat te praten werd het mij duidelijk wat dit patroon inhield. De gedachten die ik daarbij had waren oude overtuigingen die niet meer paste bij mij. Door alleen hier inzicht in te krijgen voelde ik de pijn in mijn lichaam wegvloeien. Ik had de boodschap begrepen en mijn lichaam kon zich ontspannen.

 

 

Het was een eye-opener. En het voelde zo goed dat ik de boodschap van mijn lichaam begrepen had. Het was even hard werken maar het resultaat was geweldig.

Heel af en toe merk ik dat ik weer in het oude patroon schiet. Maar dat is niet erg. Ik herken het als het gebeurt en kan ik het  ook meteen omdraaien. Ik functioneer weer zoals ik wil. Vanuit wie ik nu werkelijk ben. Alleen al door naar mijn lichaam te luisteren, door mijn pijn te zien als signaal, heb ik de spanning kunnen loslaten waardoor er ruimte is voor ontspanning. Ik ben nu niet meer moe, geniet van mijn nieuwe baan en wat helemaal fijn is: mijn pijn is weg.

Dit is mijn verhaal. Maar ook jouw lichaam geeft signalen af. Luister je ernaar? Wat wil jouw lichaam je vertellen?

Breathfulness helpt je om beter in verbinding te komen met je lichaam waardoor je beter gaat communiceren met je lichaam. Hierdoor voel en weet je wanneer jouw lichaam jou iets wil vertellen.Je herkent de signalen en je gaat hier iets mee doen.

 

 

 

 

Trackback van jouw site.

Reacties (1)

Laat een reactie achter