Het leven kan heel uitdagend zijn.

 

Het leven kan heel uitdagend zijn. Mooie momenten waarin liefde, vriendschap, vreugde en dankbaarheid aanwezig zijn. Mensen zijn vriendelijk, je werk gaat goed, je relatie is warm en gelijkwaardig en misschien krijg je zelfs een meevaller.

Maar je komt ook in situaties waarin je geconfronteerd wordt met verlies, angst, verdriet en pijn. Het zijn deze situaties die je uitdagen om een keuze te maken hoe je er naar kijkt. Ga je mee in de emoties die je voelt of kijk je er naar en vraag je je af wat deze gevoelens je willen vertellen?

Luister jij naar je criticus?

Wanneer je meegaat in de emoties is vaak je hoofd (de criticus), aan het woord. De criticus is dat stemmetje in je hoofd die vaak praat vanuit angst. Het wil je beschermen om niet meer gekwetst te worden. Want dat is de ervaring die het heeft vanuit het verleden. Ooit heb je onbewust tegen jezelf gezegd dat je dat gevoel niet meer wil ervaren. En de criticus (het hoofd, je ego) helpt je daarbij.

Je kan dus zeggen dat deze criticus naar de wereld kijkt en relaties aangaat vanuit overtuigingen, aannames en gedachten die je hebt gecreëerd vanuit pijn en gekwetstheid uit het verleden. Deze pijn heb je weggestopt, want je wilde dit tenslotte niet meer voelen. Alleen ons systeem zit zo in elkaar dat het af wil van datgene wat ons belemmerd om te groeien. Vastgezette emoties worden blokkades. En elke blokkade stagneert de doorstroming van levensenergie. Vastgezette emoties zorgen er dus voor dat je een energielek creëert.

 

 

Je hart weet dit. Je hart wil juist groeien, wil dat je energie lekker stroomt. Het weet ook wat goed voor jou is. Angst is een gedachte. Je hart kent geen angst, alleen je hoofd (ego) kent dat. Het hart wil ontdekken, voelen en leren. Maar omdat we vaak in moeilijke situaties meer luisteren naar de criticus kan de criticus groeien. Het zal luider aanwezig zijn. Dus hoe meer aandacht het krijgt, hoe luider hij aanwezig is. Met het gevolg dat je de stem van je hart niet meer hoort. Hierdoor voel je niet wat je écht wil, maar je voelt wat je wil vermijden zoals angst voor verlies van controle, angst om gekwetst te worden, angst om geen aandacht, liefde of waardering te krijgen.

De harmoniserende ademhaling helpt je om meer in verbinding te komen met je hart waardoor je de stem van je hart ook meer gaat horen. Hierdoor ga je beter voelen en ervaren wat je wil. En nog belangrijker; wat je niet wil.

Hoofd en hart: je hebt ze beide nodig.

Alleen leven vanuit je hart is ook niet de bedoeling. Je hebt je hoofd (ego, mind) nodig. Zowel het hart als het hoofd hebben beide een nuttige functie. Maar wanneer de één sterker aanwezig is dan de ander zorgt dit voor onbalans.

Balans tussen hoofd en hart zorgt ervoor dat je energie beter stroomt, dat je kan relativeren en tevens goed weet wat je wil en niet wil. Je staat bewuster in het leven waardoor negatieve gedachten, angsten en overtuigingen jou niet belemmeren in het zijn wie je werkelijk bent. Tegenslagen halen je er niet meer onderuit en je kan genieten van de kleine dingen van het leven.

Door beide er te laten zijn, weet je wat jij nodig hebt en kan jij jezelf dit ook  geven. Dus het zoeken naar waardering, liefde en aandacht buiten jezelf doe je niet meer. Natuurlijk is het fijn om iemand te hebben die er voor je is, vrienden te hebben waar je terecht kan en leuke collega’s te hebben waar je fijn mee samenwerkt. Maar je hebt hen niet meer nodig om bevestigt te worden dat je een mooi, waardevol persoon bent. Door in balans te zijn kan je vanuit oprechte liefde voor jezelf, jezelf die waardering geven. Je weet het. Dit hoeft hierin niet meer bevestigt te worden.

Laat los wat niet meer van jou is.

Door de harmoniserende ademhaling toe te passen ga je die blokkades loslaten die jou er van weerhouden om de verbinding met jezelf te krijgen. Hierdoor ontstaat er ruimte die je kan invullen met datgene wat voor jou belangrijk is: inzichten die jou helpen om te groeien als mens. Maar ook jezelf de geborgenheid, veiligheid en warmte geven die je nodig hebt. En vanuit hier kan jij die keuzes maken die voor jou het beste zijn. Hierdoor heb jij vanuit liefde (en niet meer vanuit controle) weer de regie over je eigen leven.

Breathfulness harmoniserende ademhaling zorgt ervoor dat de criticus minder aanwezig is en creëert ruimte zodat je de stem van je hart hoort. Het zorgt ervoor dat beide samen kunnen werken. Hierdoor ga jij balans ervaren in je leven waardoor je je energieker en vitaler voelt.

Het leven is een mooie uitdaging.

En als het leven dan even tegen zit dan kan je het aan. Je hebt het vertrouwen (hoe zwaar iets soms ook kan zijn) dat deze nieuwe ervaring je alleen maar kan verrijken. Door je verantwoordelijkheid op te pakken laat je je niet meer uit het veld slaan en ga je deze tegenslag aan. Je hoofd bekijkt de situatie vanuit waarnemer en samen met het hart voelt het en weet het wat jij moet doen. Door je verantwoordelijkheid te nemen, ga je datgene doen wat voor jou op dat moment het beste is. En zo maak je van een negatieve situatie een positieve levensles. Het leven is daardoor niet zwaar, maar uitdagend in al zijn facetten.

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter