Hart of hoofd? Of beide?

 

Hoe luister ik naar mijn hart? Die vraag stelde een klant van mij van de week. Zij kwam voor de eerste keer. Tijdens ons gesprek vertelde zij mij dat haar vriendin haar had geadviseerd om meer naar haar hart te luisteren. Maar ze had geen idee hoe ze dat moest doen.

Een hele goede vraag. Ik realiseerde me op dat moment dat dit een veel gehoorde kreet is tegenwoordig. Maar ik had er niet een eenvoudig antwoord op. Want naar je hart luisteren is nog niet zo eenvoudig.

Luister jij naar je hart? En is het ook daadwerkelijk de stem van je hart die je hoort? Of is het het stemmetje van je hoofd die zich laat horen op een milde manier. Hoe onderscheid je de stem van je hoofd met de stem van je hart?

 

Hoofd en hart mogen er beiden zijn

 

Je hoort en leest tegenwoordig vaak dat mensen elkaar adviseren om meer naar hun hart te luisteren. Maar hoe kan je naar je hart luisteren als je niet weet wat voor taal je hart spreekt? Jij spreekt toch ook niet meteen vloeiend Spaans als je voor de eerste keer in Spanje komt?

Naar mijn mening vind je geen oplossingen door alleen naar je hart te luisteren. Of door alleen naar je hoofd te luisteren. Je zal naar beide moeten luisteren wil jij balans hebben in je leven. Beide mogen er zijn en beide zijn belangrijk. Maar je zal dan wel moeten weten wanneer wie van beide aan het woord is.

 

Wie is er aan het woord?

 

Ken je voornamelijk de stem van je hoofd, dan luister je ook voornamelijk naar je hoofd. Dit herken je wanneer je veel op wilskracht doet (het ‘moeten’), je vaak tegen jezelf zegt “Als ik dit niet doe dan gebeurt er dat” enz. Je hebt vaak het gevoel dat je achter de feiten aanloopt en je wilt graag controle hebben. Heb je het gevoel hebt dat dat niet lukt dan kan het zo maar zijn dat je, bewust of onbewust, de zaken gaat manipuleren. Je bent bang voor tekort; tekort in geld, tekort in gezondheid, tekort aan liefde, tekort aan aandacht enz. Je laat je dus vaak (onbewust) leiden door angst.

Wanneer je alleen de taal van het hart kent, dan kan het zomaar gebeuren dat je geen grenzen kent. Je gaat overal in mee, neemt vaak je verantwoordelijkheid niet omdat je alles goed vindt, kan hoofd- van bijzaken niet onderscheiden en je hebt een grote kans dat je niet in de realiteit leeft. Je hebt vaak geen contact met je fundament, je lichaam, waardoor je niet goed geaard bent.

Het is belangrijk dat je naar beide luistert. Beide hebben wijsheid en beide hebben een functie. Ze zijn er niet voor niets (en dan heb ik het niet over hun fysieke functie). Balans tussen deze twee is belangrijk om in balans te kunnen leven. Ze moeten dus samenwerken en beide mogen gehoord worden.

 

Het hart wil gehoord worden

 

De stem van je hoofd wordt ook wel het ego genoemd. Vaak gebruiken we het woord ego in negatieve vorm. Maar ook het ego heeft een functie. Het ego is je beschermer. Het wil voorkomen dat je pijn, verdriet en allerlei andere negatieve emoties voelt. Door de jaren heen heb je situaties meegemaakt die iets met je deden. Die je pijn deden omdat je je afgewezen voelde, niet gehoord of gewaardeerd voelde. Elke keer dat je dit meemaakte ging je een stukje weg uit je kern, je essentie. Je essentie zit in je buik en communiceert rechtstreeks met je hart.

Doordat je beetje bij beetje gedurende je leven van je essentie verwijderde, kwam er ruis op de lijn met het hart. Hierdoor hoorde je de stem van het hart steeds minder. De stem van het hoofd daarentegen kreeg daardoor meer ruimte. Het werd luider, was vaker aanwezig waardoor je niet beter wist dat dat de stem was waar je naar moest luisteren. Het ego wist ook wat je moest doen in situaties die voor jou bedreigend, vervelend of pijnlijk waren. Je voelde je beschermd door hem.

Het ego deed dus al die tijd wat hij moest doen; jou beschermen. Maar tegelijkertijd hoorde je daardoor steeds minder goed de stem van je hart. Wat er gebeurde is dat jij je steeds meer ging aanpassen aan wat anderen wilde of je zag alles als een dreiging en werd meteen alert om te kijken hoe je kon vluchten of vechten. En voor een tijdje gaf je dit kracht. Al dit alles gaat ook op mentale wilskracht. En zolang die voorradig is kan je op deze manier door het leven gaan.

Maar de stem van het hart wil gehoord worden. Het heeft je zeker iets te vertellen. En het is ook belangrijk dat je naar het hart luistert want het hart weet wat jij écht nodig hebt om te groeien. Het hoofd niet. Het hart handelt uit liefde. Die wil het beste voor jou, ook als dat betekent dat je soms vervelende situaties moet meemaken. Situaties die je wel laten groeien als mens. Het hoofd wil niet groeien. Het wil controle en handelt vaak uit angst.

 

Je hart laat weten wanneer het écht tijd wordt om ook daar naar te luisteren

 

Er komt een moment in ieders leven dat je hart zegt dat het tijd wordt dat er weer geluisterd wordt. Vaak hoor je de eerste signalen niet dus zal het hart, via het lichaam, jouw sterkere signalen afgeven. Zo’n signaal kan bijvoorbeeld zijn dat je je continue moe voelt, of rusteloos. Dat je het gevoel hebt alleen te zijn terwijl je genoeg mensen om je heen hebt. Of je krijgt klachten als regelmatig hoofdpijn, hoge en/of oppervlakkige ademhaling, problemen met slapen of zelfs burn-out klachten.

Wanneer je deze klachten serieus neemt ga je hulp zoeken. Waarschijnlijk eerst bij je huisarts of andere specialist. Maar als er geen fysieke oorzaak voor je klachten zijn kom je er na een tijdje achter deze klachten een mentale/emotionele oorzaak hebben. Het zijn signalen die je willen vertellen dat je het anders mag gaan doen. Maar wat mag je anders gaan doen? En hoe doe je dat dan?

Om te zorgen dat je de stem van het hart weer gaat horen zal je de onderdrukte pijn en emoties die je al die jaren niet hebt willen voelen, moeten gaan loslaten. Door dit te doen verdwijnt de ruis op de lijn tussen je hart en essentie. Je essentie, je kern, laat je hart weten wat het nodig heeft om te groeien, om dat leven te leiden wat bij jou past. Om je kwaliteiten er te laten zijn waardoor je veel meer vanuit je passie en je kwaliteiten kan gaan leven. Je hart laat je dat weten, je hoofd zal je daar dan in begeleiden en door beide er te laten zijn ga jij balans in je leven creëren waardoor jij vitaal en energiek door het leven kan gaan.

 

Wie is er aan het woord?

 

Wanneer je de taal van het hoofd leert onderscheiden van de taal van het hart, zal je sneller horen wie er aan het woord is.

Taal van het hoofd:

 • Jaloers. Je kan niet écht blij zijn voor de ander als die het beter heeft dan jij.
 • Trots. En dan met name trots dat jij iets beter kan dan de ander, of dat jij wel die baan hebt gekregen en de ander niet.
 • Eigenwijs/Ik weet het beter. Niet openstaan voor de meningen van ander en bij voorbaat er van overtuigd zijn dat jij het beter weet.
 • Oordelen. Altijd kritiek hebben op anderen zonder erbij stil te staan wat dit doet bij de ander.
 • Of … of/duaal. Denken in ‘of dit of dat’ en niet breder kunnen of willen kijken.
 • Zoekt altijd bevestiging. Bij de ander toch nog even navragen of je het wel goed gedaan hebt. Of bevestiging zoeken bij de ander dat je gelijk hebt.
 • Controle. De touwtjes in handen willen hebben zodat jij kan bepalen hoe de dingen gaan. En wanneer je de controle denkt te verliezen de situatie of persoon dusdanig manipuleren (wat zowel onbewust als bewust gaat) zodat jij de controle weer terug krijgt.
 • Materialistisch en hier je eigenwaarde aan hangen. Bijvoorbeeld die mooie audi rijden om aan anderen te kunnen laten zien dat jij dat kan kopen. Jij bent die audi.
 • Wilt alles verklaren/analytisch. Situaties helemaal uitpluizen en zoeken naar de reden waarom het gebeurd is.
 • Je bent vergeten wat ‘het’ is. Je niet meer herinneren wat jij écht wil, wat jij als mens nodig hebt om te kunnen groeien.
 • Voornamelijk mannelijke energie. Gefocust op structuur, vooral ik-gericht zijn, je met name laten leiden door ervaringen in je leven en angst voor tekort.

 

Taal van het hart:

 • Je laat anderen in hun waarde.  De ander zien zoals die is en hem of haar accepteren zonder de ander te willen veranderen.
 • Je vind het leven inspirerend. Het leven is een leerschool, een uitdaging en de ervaringen in het leven zie je als een middel om te kunnen groeien.
 • Je durft je kwetsbaar en open op te stellen. Kunnen aangeven wat je wel en niet fijn vind, nee durven zeggen ook al weet je dat de ander ja wil horen. Zonder in een slachtofferrol te zitten maar vanuit liefde voor jezelf.
 • Vertrouwen. Diep van binnen weten dat overal een oplossing voor is en het vertrouwen hebben dat je weet hoe je situaties die jij niet fijn vindt kunt oplossen.
 • Oordeelt niet. Geen oordeel hebben in goed of fout. Dat wil overigens niet zeggen dat je geen mening mag hebben. Maar dat de mening van de ander net zo waardevol is als jouw mening.
 • En …. en (non-duaal). Dat je én én kan hebben maar ook dat alles er mag zijn. Zowel het leuke en fijne als het niet leuke en minder prettige.
 • Voornamelijk vrouwelijke energie. Vertrouwen op je intuïtie, luisteren en handelen naar en vanuit je gevoel.
 • Je herinnert je jouw kwaliteiten en gave. Deze kwaliteiten zie je en ga je gebruiken.
 • Je durft en kan controle loslaten en overgeven aan wat er is. Door je over te geven aan wat er is creëer je ruimte om te zien wat er daadwerkelijk is wat je inzichten geeft waardoor je levensenergie beter kan stromen.
 • Materie is niet het belangrijkste. Je houdt van luxe en koopt daarom die audi.
 • Je durft het voelen toe te laten. Door je emoties te erkennen geef je jezelf de ruimte om die er te laten zijn. Je houd rekening met jezelf en luistert naar wat je nodig hebt en handelt hierna.
 • Creativiteit/spelen. Het leven luchtig zien en kunnen lachen om jezelf en met jezelf.

Om de stem van je hoofd en de stem van je hart er beide te laten zijn, mag er verbinding komen tussen beide. Mag er verbinding komen tussen je hoofd en je lichaam.

 

Lichaamsbewustwording is belangrijk bij het ontdekken van de stem van je hart

 

Lichaamsbewustwording is hierbij heel belangrijk. Door bewust te worden van je lichaam ga je de signalen van je lichaam beter herkennen. Dit komt omdat de muur die door de ervaringen uit het verleden is ontstaan, afgebroken wordt. Hierdoor verdwijnt de ruis op het lijntje tussen je essentie en je hart. Het hart kan weer communiceren met je essentie en weet daardoor wat jij nodig hebt om balans te creëren in je leven, om weer de regie over je eigen leven te hebben en vandaar uit jezelf neer te zetten in de wereld met al je kwaliteiten.

Bewust ademen helpt je om die verbinding tussen je hoofd en je lichaam te krijgen en om te gaan ontdekken wat je hart je al die tijd al wil zeggen.

Wanneer ga jij luisteren naar je hart?

 

Trackback van jouw site.

Reacties (8)

 • anoniem

  |

  I am so grateful for your post. Thanks Again. Really Great. Daphne Bern Pettifer

  Reply

 • anoniem

  |

  You completed various nice points there. I did a search on the matter and found nearly all folks will have the same opinion with your blog. Allyson Filberte Addi

  Reply

  • Jolanda

   Jolanda

   |

   Thank you Allyson.

   Reply

 • anoniem

  |

  I’ve recently started a site, the info you provide on this web site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. Griselda Murray Him

  Reply

  • Jolanda

   Jolanda

   |

   Great to hear that I helped you. Thank you for your copliment.

   Reply

 • anoniem

  |

  I have recently started a blog, the info you offer on this web site has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work. Myrlene Cassie Tankoos

  Reply

  • Jolanda

   Jolanda

   |

   It’s good to hear that I helped you for inspiration for your blog. I’m looking forward to read your blog. Can you send me the link to your blog?

   Reply

 • Jolanda

  Jolanda

  |

  No thanks Daphne. I’m glad this post inspired you. Thank you for reading it.

  Reply

Laat een reactie achter