Gezond en bewust leven…. Wie wil dat niet?

 

 

Gezond leven .. wie wil dat niet? Bewust leven is ook een term die steeds meer mensen nastreven. Mooi hoe je ziet hoe ieder op zijn of haar eigen manier op zoek is naar wat voor hem of haar bewust en gezond leven inhoud.

Wanneer je het hebt over bewust en gezond leven denken veel mensen in eerste instantie aan beweging (sporten) en gezonde voeding, al dan niet vegetarisch. Maar het is veel meer dan dat.

 

Bewust en gezond leven komt van binnenuit en moet je ontdekken

 

Gezond leven doe je niet automatisch als je 5 dagen in de week gaat sporten en vegetarisch gaat eten. Het draagt wel bij aan een gezonde leefstijl. Maar als je dit doet omdat het zo hoort, omdat iedereen het doet, dan hou je dit niet lang vol. Dan doe je dit niet omdat je dit écht wil maar omdat anderen zeggen dat dit goed voor jou is. Je gaat dit dan op mentale wilskracht doen en ik kan je op een briefje meegeven dat je binnen de kortste keren weer op de bank zit.

Gezond en bewust leven begint met het voor jou uitzoeken wat dit voor jou inhoudt. Voor de een is dat inderdaad vegetarisch eten. Voor de ander kan dit betekenen dat die bijvoorbeeld merkt dat hij bewuster moet omgaan met het eten van vlees. Vanuit een gevoel beslist hij bewuster vlees te kopen maar ook bewust te kijken naar vlees vervangende producten.

 

Luister naar wat jij nodig hebt.

 

Zo werkt het ook met sporten. Als je moet sporten zit je zo thuis weer op de bank. Met een enorme kater van teleurstelling omdat het je (weer) niet gelukt is. Ga eerst eens voelen wat jouw lichaam aan beweging fijn vindt. Misschien dans je graag maar is er niets in jou buurt waar je kan dansen. Doe het dan thuis. Zet een kruis bij één moment in de week in je agenda. Dat moment ben je voor niemand beschikbaar. Richt een ruimte in je huis in om te kunnen dansen zoals jij dat wil. Voor één uurtje. En kan dan eens hoe jij je voelt? Dat gevoel daar gaat het om. En of je dat gevoel nu met dansen krijgt, of in de sportschool of buiten als je aan het joggen of aan het wandelen bent, is niet belangrijk. Het gaat erop dat je ruimte en tijd creëert voor jezelf om even met jezelf bezig te zijn. Door iets te doen waar jij energie van krijgt. Wat goed voor jou voelt ongeacht wat anderen hierover zeggen.

Door iets te doen wat je van binnenuit fijn vindt, kost het je geen mentale wilskracht. Je doet het omdat je het jezelf gunt, omdat je het waard bent jezelf dit te geven. Je gebruikt hiervoor je innerlijke wilskracht. Dit wordt automatisch aangevuld wanneer je iets doet wat jij fijn vindt, waar jij energie van krijgt.

Voelen wat jij nodig hebt, op wat voor gebied dan ook, zorgt ervoor dat je bewuster leeft en automatisch ook gezonder gaat leven. Want wat je doet doe je voor jezelf wat jou weer een goed en ontspannen (liefdevol) gevoel geeft. Geen stress maar ontspanning. En zo zorg jij voor je eigen bewuste ontspannen leven.

 

Bewust en gezond leven zorgt voor balans

 

Om te kijken hoe bewust en gezond jij in het leven staat, wil ik je uitnodigen om de volgende test te doen aan de hand van de 4 pijlers van Breathfulness.

Hieronder zie je een plaatje van het Breathfulness wiel. Je ziet hierin de 4 pijlers staan in de vorm van een plaatje.

 

 

Ga bij jezelf eens na welk punt jij je ademhaling, voeding, beweging en ontspanning wil geven. Het midden is de 0 en het einde van de lijnen is 10. Op het plaatje hieronder heb ik als voorbeeld iets ingevuld. Je ziet dat op voeding en beweging ik mezelf een betere score geef dan op ademhaling en ontspanning. Ademhaling zit bij mij op ongeveer en 4, voeding en beweging een 7 en ontspanning een 2.

 

Verbind ik de punten met elkaar dan krijg je in mijn geval een ovaal. Het is de bedoeling dat alle vier in balans (dus evenveel aanwezig) is. Wanneer alle vier de pijlers bij mij in balans zouden zijn zou ik een cirkel hebben.

 

 

Ik mag volgens het plaatje meer aandacht besteden aan de ademhaling en aan ontspanning. Ik mag dus voor mezelf gaan ontdekken hoe ik dat ga doen en wat of wie ik daarvoor nodig heb.

Wanneer jij wel balans hebt (en dus een cirkel in het Breathfulness wiel hebt) kijk dan hoe groot de cirkel is. Misschien kan je deze vergroten door aan alle vier de pijlers nog wat extra aandacht te geven.

En nu jij. Welk punt geef jij jezelf op het gebied van ademhaling, voeding, beweging en ontspanning?

 

Ben je klaar met het invullen van dit Breathfulness wiel? Je weet nu waar jij voor jezelf meer aandacht aan mag besteden om meer balans te krijgen in je leven waardoor je bewuster en gezonder in het leven staat. Wat ga jij doen om dit voor elkaar te krijgen?

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter