Een heerlijke nachtrust.

Een heerlijke nachtrust…  Wie wil dat niet? Na een drukke dag je bed inkruipen, dekens over je heen trekken en in een diepe ontspannen slaap vallen. ’s Morgens heerlijk uitgerust opstaan en fris beginnen aan een nieuwe dag.

 

Dit is zoals het hoort. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Uit een onderzoek van het CBS over het slaapgedrag van Nederlanders in 2017, blijkt dat …

  • 20% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder problemen hebben met slapen.
  • Vrouwen meer last hebben van slaapproblemen dan mannen.
  • Ouderen slechter slapen dan jongeren.
  • 41 Procent van de mensen met slaapproblemen hier hinder van ondervindt in hun dagelijks leven.

 

Wanneer is er sprake van een slaapstoornis?

 

Je spreekt van een slaapstoornis als je tenminste 3 nachten per week gedurende 3 maanden moeite hebt met inslapen en/of doorslapen. De slaapstoornis kan verschillende oorzaken hebben zoals stress, leefgewoonten (voeding, medicijngebruik) of traumatische ervaringen (overlijden van een dierbare, inbraak, etc.).

Een slaapstoornis kan leiden tot:

  • Verminderde concentratie;
  • Prikkelbaarheid;
  • Vermoeidheid;
  • Een gebrek aan energie;
  • Emotionele labiliteit.

Bij langdurig aanhouden van chronische slapeloosheid (insomnia) kan dit leiden tot depressie en angstklachten.

 

 

Hier een aantal tips om beter te kunnen slapen:

  • Zorg voor voldoende ontspanning overdag. Een van de redenen dat je niet goed slaapt, is dat je overdag onvoldoende ontspanningsmomenten hebt. Wanneer je wilt gaan slapen, en je dus wilt ontspannen, staat je lichaam nog in de spanningsmodus. Heb je een drukke dag gehad en merk je dat je nog te veel spanning vasthoudt? Ga dan vlak voor het slapen een wandeling maken. Hierdoor kan je je goed ontspannen waardoor je merkt dat je sneller in slaap valt.
  • Zorg dat je ’s avonds geen koffie, zwarte thee of teveel frisdrank drinkt. Cafeïne, theïne en suikers geven energie en dat bevordert de nachtrust niet.
  • Eet niet (teveel) voor het slapengaan, vooral geen koolhydraten. Maar zorg er ook voor dat je niet met een hongergevoel naar bed gaat. Door een knorrende maag blijf je tenslotte ook wakker.
  • Zorg dat je minimaal 2 uur voordat je gaat slapen niet meer intensief gaat sporten of actief op de computer bent. Ga iets doen wat jou helpt om je te ontspannen en waarbij je zo min mogelijk prikkels ontvangt. Je kunt bijvoorbeeld een boek lezen of een mooie film kijken.
  • Als je medicijnen gebruikt, kijk dan eens in de bijsluiter of deze invloed hebben op je slaapgedrag. Of vraag het na bij je huisarts. Misschien is het mogelijk dat je andere medicijnen krijgt waardoor je wel beter gaat slapen.

 

Slapeloosheid is een signaal van je lichaam.

 

Zoals ik al in een eerder blog schreef, geeft je lichaam signalen af wanneer het vindt dat dingen anders moeten. Chronische slapeloosheid is een teken dat je lichaam te lang in een spanningsmodus staat. Het lichaam kan zich om allerlei redenen niet meer ontspannen.

Piekeren of zorgen maken is vaak de grote boosdoener bij slaapproblemen. Door te blijven piekeren, maak je het probleem nog groter. Voordat je het weet ben je alweer een paar uur verder. Uren die je ook had kunnen slapen.

Wanneer we piekeren sturen we alle energie naar ons hoofd. En wanneer je energie naar je hoofd stuurt, verlies je het contact met jezelf, met je lichaam. Om je te kunnen ontspannen, is contact voelen met je lichaam heel belangrijk om de signalen van moeheid, spanning of overprikkeling waar te kunnen nemen.

 

De ademhaling helpt je om te ontspannen.

 

De buikademhaling helpt je om weer in contact te komen met je lichaam. Het zorgt ervoor dat teveel of opgehoopte energie (waardoor je gaat piekeren en malen) uit je hoofd weggaat en naar je lichaam kan stromen. Goed uitademen zorgt ervoor dat je datgene los kunt laten wat jou wakker houdt. Door die spanning los te laten, komt er ontspanning. Stoppen met piekeren is niet meer en niet minder dan de gedachte en de daarbij behorende emotie loslaten en je overgeven aan het moment. Bewust ademen in je buik helpt je daarbij.

 

 

Gratis oefening om goed te kunnen slapen.

 

Binnen Breathfulness hebben we een mooie oefening die je helpt om die piekergedachten los te laten. Met deze oefening maak je contact met je lichaam en kun je alle spanning die je vasthoudt, loslaten. Ik heb al veel positieve reacties van klanten op deze oefening mogen ontvangen.

Wil jij het ook eens proberen? Stuur een mail naar jolanda@jolandareulen.nl en ik stuur je de oefening toe.

Ik wens je een goede nachtrust toe!

 

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter