De belangrijkste pijlers van het leven.

Op mijn website lees je dat Breathfulness gebouwd is op de 4 pijlers ademhaling, voeding, beweging en ontspanning. Maar als je naar het dagelijks leven gaat kijken dan zie je dat dat ook de belangrijkste facetten zijn van het leven. Ga maar na:

  • Zonder zuurstof kan je niet leven. Ademen is leven, leven is ademen.
  • Je hebt voeding nodig om je ‘motor’ draaiende te houden.
  • Door in beweging te zijn kan alles stromen, zowel fysiek als mentaal.
  • Ontspanning is belangrijk om je accu te kunnen opladen.

 

Je ziet heel veel cursussen, boeken, trainingen enz. die gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling, bewustwording, balans zoeken etc. Vaak wordt daar de focus gelegd op één bepaald onderwerp zoals de kracht van gedachten, gezond voedsel, ontspanning etc.

 

Er is zoveel aanbod maar vaak gericht op 1 facet van het leven

 

In mijn zoektocht naar bewust worden van mezelf liep ik altijd tegen hetzelfde aan: er werd altijd aandacht besteed aan één onderdeel van mij. Zo heb ik maandenlang een personal trainer gehad die mij begeleide om me fysiek gezonder te gaan voelen. Zij daagde mij echt uit op sportief gebied. Liet me inzien waarom een gezond gewicht goed was en hoe ik dat kon bereiken. Ik ben bij een voedingsconsulente geweest. Super vakvrouw! Zij maakte mij bewust dat mijn eetpatroon echt totaal verkeerd was omdat ik veel te weinig at. Met hulp van haar ben ik me veel bewuster geworden van wat mijn lichaam nodig had om goed te kunnen functioneren. Jarenlang heb ik allerlei mindfulnesstrainingen gedaan en ben ik erachter gekomen hoe groot de invloed van mijn gedachten op mijn kwaliteit van leven is. Ik heb een tijdje yoga gedaan. Het werkte heel ontspannend maar ik kwam er ook achter dat dit niet echt een vorm voor mij was. Maar dat mensen dit als heel prettig ervaren kan ik me ook heel goed voorstellen.

 

breathfulness-marco-en-jacquelien-de-jager

 

Marco en Jacquelien de Jager (zie foto hierboven), de grondleggers van Breathfulness, zijn ooit begonnen met het geven van trainingen in Transformational Breathing. Dit was vooral gericht op de ademhaling. Op een gegeven moment zagen zij in dat bewust worden van jezelf niet alleen te maken had met bewust worden van je ademhaling. Bewustwording hield meer in. Het had te maken met bewust worden van datgene wat jij nodig hebt om te kunnen leven. En zo kwamen zij uit dat naast ademhaling ook voeding, beweging en ontspanning heel belangrijk waren bij het bepalen van jou kwaliteit van leven. Zij zijn zich hier verder in gaan verdiepen en zo is Breathfulness ontstaan.

 

De ademhaling is de hoofdpijler binnen Breathfulness omdat het je verbind met het leven.

 

De ademhaling is binnen Breathfulness de hoofdpijler. Puur omdat je via je ademhaling voelt wat jij nodig hebt. Je ademhaling verbind jouw denken (hoofd) ook met je voelen (het hart). En door te voelen wat jij nodig hebt kan je ook de juiste keuzes maken voor jezelf. Door te voelen wordt je je bewuster wat jij nodig hebt aan voeding, welke beweging het beste bij je past in plaats wat anderen denken dat goed voor je is en ga je ervaren hoe positief het effect is voor jou als je elke dag even een momentje voor jezelf neemt waardoor je je kan ontspannen.

 

Door bewust te worden wat deze 4 pijlers voor mij betekenen en ben ik gaan voelen wat ik nodig heb op deze 4 punten. Hierdoor ben ik beter naar mezelf gaan luisteren. Ik voel meteen wanneer mijn ademhaling omhoog schiet. Zodra dit gebeurt ga ik bij mezelf na waarom ik spanning voel in mijn lijf, welke gedachten ik heb. Meteen kan ik actie ondernemen door meer in mijn buik te gaan ademen, waardoor ik merk dat ik ruimte creëer om bijvoorbeeld negatieve gedachten die spanning bij mij veroorzaken, om te zetten in positieve gedachten. Of nog beter, dat ik de dingen of gedachten los kan laten die op dat moment mij niks brengen.

 

Je hoeft niet elke dag in de sportschool te zijn om te kunnen bewegen.

 

Ik ben erachter gekomen dat ik niet echt sportief ben maar het wel heerlijk vind om bijvoorbeeld buiten te wandelen. Sterker nog, als ik het gevoel heb dat ik echt even in beweging moet komen dan ga ik wandelen. Of het nu regent of niet. Ik laat me door geen enkele weersomstandigheden tegenhouden. En dat had ik een aantal jaren geleden nooit van mezelf verwacht. Toen had ik meer excuses dan redenen om thuis te blijven.

 

Nu moet je ook niet denken dat ik in één keer vegetariër ben geworden. Of dat ik alleen biologisch eet. Ben je gek! Ik vind het heerlijk om af en toe lekker los te gaan in de friettent. Of heerlijk uit eten te gaan. Ik sta mezelf ook heus wel een lekker stuk chocolade of koekje toe. Maar ik ben me wel bewust waarom ik er zin in heb. Ik heb geleerd om te luisteren naar mijn grenzen. Ook op voedingsgebied. Dus als ik dat koekje eet dan neem ik er één, misschien wel twee, maar het hele pak hoeft niet meer leeg. Ik weet mijn grens omdat ik weet (voel) dat het eten van een heel pak koekjes mij niets brengt dan alleen een schuldgevoel naar mezelf en een kotsmisselijk gevoel in mijn buik.

 

Even alleen dat doen waar je zin in hebt. Weet je hoe heerlijk dat is?!

 

Ook heb ik geleerd dat het helemaal niet erg is om niks te doen. Ik sta mezelf toe om, als ik voel dat mijn hoofd overloopt of ik gewoon moe ben, om dan even niks te doen. Om even iets te doen wat ik fijn vind waardoor ik mezelf weer kan opladen. Zo komt het wel eens voor dat ik ineens ‘s middags om 15.00 uur op de bank zit om een film op Netflix te kijken. Of dat ik een afspraak met een vriendin afzeg omdat ik voel dat ik even tijd voor mezelf nodig heb. Dan zet ik mijn mobiel op stil, trek me terug in mijn badkamer en giet het bad vol heet water en lekker geurende badschuim om vervolgens daar een dik uur in te weken. Heerlijk.

 

bfn-cirkel-1

 

Voelen wat jij nodig hebt om jou mooiste leven te kunnen leiden. Dat is wat Breathfulness jou kan laten inzien door bewust te worden van deze 4 pijlers.

Als jij wil ervaren wat bewustwording op deze 4 pijlers voor jou kan doen, zoek dan eens een breathfulnesscoach op. Er zit er vast één bij jou in de buurt. Op http://www.breathfulness.academy/overzicht-coaches-per-regio/ staan de namen van breathfulnesscoaches die bij jou in de buurt wonen. Ga er maar eens eentje opzoeken. Ik weet zeker dat het je iets moois kan brengen.

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter