5 Tips om beter in verbinding te komen met je lichaam.

 

 

Als mens besta je uit een fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel lichaam. Je fysieke lichaam is het enigste lichaam wat tastbaar is. De boeddhisten noemen het fysieke lichaam ook wel de tempel van onze ziel. Of het huis van onze ziel. Hiermee willen zij zeggen dat onze ziel ons fysieke lichaam als woonruimte ziet zodat het in deze wereld aanwezig kan zijn en via het leven hier op aarde ervaringen kan opdoen zodat het kan groeien. Het is daarom belangrijk dat je dit ‘huis’ goed onderhoud. Ga maar bij jezelf na; zou jij in jouw huis willen wonen als deze bevuilt is, koud en ongezellig is? Of is jouw huis ook jouw thuis omdat het je een geborgen gevoel geeft, je er veilig voelt, het heerlijk vind om thuis te zijn omdat het schoon, mooi en gezellig is?

Alles in jou is met elkaar verbonden

Je fysieke lichaam is een heel ingenieus systeem. Alles in jouw lichaam is met elkaar verbonden. Niets werkt apart. Elk orgaan, hormoon, cel en enzym heeft zijn eigen taak. En samen werken ze aan balans voor het totale geheel.

Je kan dus zeggen dat je fysieke lichaam altijd op zoek is naar evenwicht. Homeostase noemen we dit. Het weet heel goed om te gaan met de dingen die het tegenkomt. Zo weet jouw lichaam goed wat het moet doen als je het te warm hebt; je gaat dan transpireren om de warmte uit je lichaam te laten gaan. Als er een virus binnengedrongen is (bijv. het griepvirus) dan zorgt jouw lichaam er voor dat je rust gaat nemen. Dat je je zo rustig mogelijk houdt zodat alle energie van jouw lichaam gebruikt kan worden om dat virus te bestrijden. Luister je er niet naar, dan ga je je nog beroerder voelen of het duurt langer voordat je je weer beter en in balans voelt.

Jouw lichaam is het huis van jouw ziel

Om jouw fysieke lichaam een thuis te laten zijn voor jouw ziel moet je weten wat jouw lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Je moet zorgen dat het energieniveau goed blijft, weten wat het nodig heeft aan voeding zodat jouw motor continue kan blijven draaien zonder dat het pieken of dalen kent.  Het is daarom belangrijk om te weten hoe je fysieke lichaam communiceert met jou en dat je ook begrijpt wat het je wil zeggen.

Het afgeven van signalen is de communicatievorm van jouw fysieke lichaam. Het laat je op die manier weten wat je nodig hebt. Of juist niet nodig hebt. Simpele signalen herken je. Zo weet je dat honger een signaal is dat je moet eten, vlinders in je buik is een teken dat je verliefd bent en pijn in je spieren is een signaal dat je bijvoorbeeld iets overbelast hebt.  Je herkent de signalen en je gaat er naar handelen. Herken je een signaal niet dan ga je daar aan voorbij. Je lichaam vindt dat niet prettig. Luister je niet naar zo’n signaal, dan zal het lichaam duidelijker communiceren. Net zolang tot dat je luistert.

Zorg dat je lichaam niet hoeft te schreeuwen om aandacht te krijgen

Wanneer het signaal heftiger wordt ga je het vaak wel opmerken. Zo kan je pijn krijgen. Pijn is een typisch signaal wat vaak niet goed begrepen wordt. Wat je vaak doet bij pijn is de pijn bestrijden. Je neemt een paracetamol of als de klacht langer blijft ga je naar de dokter. Je bestrijd dan het symptoom en ondertussen ga je voorbij aan de oorzaak van de pijn. Door het signaal pijn te onderdrukken mis je dus de boodschap van je lichaam.

Communiceren met je lichaam is net als communiceren met een ander persoon. Wanneer je in gesprek bent met iemand anders zal je ook in verbinding moeten zijn met die ander. Daardoor hoor je wat de ander zegt. De ander communiceert namelijk niet alleen met woorden. Ook de houding, de blik, de energie die iemand uitstraalt draagt allemaal bij aan goede communicatie. Wanneer je tijdens dat gesprek afgeleid wordt (letterlijk omdat iemand anders iets tegen je zegt of figuurlijk door gedachten die met je op de loop gaan) ga je uit verbinding met de ander. Je hoort en ziet dan niet meer goed wat de ander jou vertelt. Hierdoor kan het zomaar zijn dat je het verhaal van de ander maar half hoort waardoor je verkeerde conclusies kunt trekken. Of de ander voelt zich onbegrepen en niet gehoord omdat hij of zij ziet dat jij niet met je volle aandacht erbij bent. Dit geldt ook voor jouw fysieke lichaam. Wanneer jouw lichaam jou iets wil vertellen dan wilt hij daarvoor de volle aandacht. Doordat je niet écht in contact bent met je fysieke lichaam hoor je niet wat je lichaam je écht wil vertellen. Gevolg: miscommunicatie.

Het is dus heel belangrijk om eerst goed in contact te zijn met je fysieke lichaam voordat je kan gaan ontdekken hoe het communiceert. En als je ontdekt hebt hoe je lichaam communiceert is er contact met je lichaam en ben je in verbinding met je lichaam. Je begrijpt wat het je wil vertellen en weet hoe je daar naar moet handelen.

5 Tips die je kunnen helpen om beter in verbinding te komen met je lichaam:

  1. Zorg dat je goed geaard bent. Goed aarden is meer dan je verbinden met de aarde. Het is bewust bezig zijn met je lichaam. Omarm je lichaam en besteed tijd aan de primaire levensbehoeften zoals goede voeding, voldoende drinken, ontspannen, slapen en vrijen.
  2. Bewust contact maken met je lichaam doe je door te bewegen, aanraken en massage.
  3. Zoek de natuur op. In de natuur kan je je goed opladen met de aardse energie. Maar ook tuinieren waarbij je met je handen letterlijk in de aarde zit, helpt je op jezelf op te laden met de aardse energie.
  4. Ga mediteren. Meditatie is bewust die verbinding met je lichaam zoeken. Je hebt verschillende soorten meditaties. Er zit vast ook een vorm voor jou bij.
  5. Ben bewust bezig met je ademhaling. Door bewust te voelen waar je ademhaling zit, door bewust je ademhaling te volgen, verbind je jezelf met je lichaam. Dit is overigens heel fijn om te doen als je in een stressvolle situatie zit of een drukke dag hebt gehad.

 

 

Wanneer je voldoende verbinding hebt met je lichaam, weet hoe het communiceert, kan jij ook beter begrijpen hoe je emotionele, mentale en spirituele gezondheid is. Je gaat dan inzichten krijgen die jou ook op die niveaus in balans brengen. Dan kan je zeggen dat alles in harmonie is in jou. Je energie kan dan goed doorstromen waardoor jij je energiek, vitaal en ontspannen voelt.

 

 

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter