5 Signalen dat je wilt groeien.

 

Ze zit tegenover mij. Een vrouw, middelbare leeftijd. Goede baan, leuk gezin, aardige relatie. Niks om over te klagen. En toch … toch heeft ze zo’n onrustig gevoel van binnen. Ze voelt zich opgejaagd. Ze heeft het gevoel dat er veel ‘meer’ is. Op mijn vraag wat dat meer dan moet zijn, kan ze geen antwoord geven. Het is een gevoel. Nee, meer een verlangen zegt ze. Ze voelt zich ondankbaar omdat ze alles heeft wat ze zich kan wensen. Maar ze is niet blij, ze merkt dat ze niet gelukkig is. En dat verward haar. Waarom?

 

Groei van binnenuit.

Dat is de vraag die zij bij mij neerlegt. Ook ik kan die vraag niet beantwoorden. Het is een vraag die diep van binnen uit haar komt en die zij alleen kan beantwoorden. Ik heb wel een vermoeden waarom ze zichzelf die vraag stelt. En na een tijdje wat doorgevraagd te hebben blijk ik op het juiste spoor te zitten.

Deze vrouw heeft tot nu toe hard gewerkt zodat zij alles op de rit heeft staan. Nu haar kinderen zelfstandiger worden en minder zorg nodig hebben, merkt ze dat ze meer met zichzelf geconfronteerd wordt. Waar zij momenteel ‘last’ van heeft zijn levensvragen. Ze mist diepgang in haar leven. Ze weet dat er meer uit te halen valt alleen weet ze niet hoe en waar ze dat moet zoeken. Ook heeft ze niet duidelijk waar ze precies naar op zoek is. Deze vrouw wil groeien, maar op een andere manier dan wat ze tot nu toe gewend is geweest. Niet intellectueel, maar juist groei vanuit bewustwording. Innerlijke bewustwording.

 

Iedereen komt op dit punt. De vraag is alleen: Wat doe je er mee?

We komen allemaal op een punt in ons leven dat we onszelf de vraag kunnen stellen ‘Is dit het nu’. Het kan zijn dat we op dat punt komen door een crisis zoals een ontslag, een ziekte of overlijden van een dierbaar iemand. Het kan ook zijn dat je op dat punt komt omdat er iets in jou aan het duwen is wat jou onrustig maakt.

Wat de reden ook is, wanneer je op dit punt komt mag je even serieus hierbij stilstaan.

 

 

Groei betekent bewust worden van wie je bent. Wie je werkelijk bent. Diep van binnen. Vaak denken we al te weten wie we zijn, maar is dat ook werkelijk zo? Of is het een rol die we onszelf zo eigen hebben gemaakt dat we denken dat we die rol zijn? Of beschrijf jij jezelf met de woorden die anderen aan jou gegeven hebben, maar horen die woorden ook bij jou?

 

Bewust worden is de verbinding met je kern herstellen.

Bewust worden wie je bent begint met de verbinding met jezelf te herstellen. Daarbij is voelen heel belangrijk. Voelen wat je nodig hebt, voelen welke keuze je moet maken, voelen waar je nu staat in het leven. Voelen doe je met je lichaam, met je hart. Om dit te kunnen is het  het belangrijk dat je bewust bent van je lichaam. Door bewust te zijn van je lichaam ga je signalen die je lichaam geeft ook beter herkennen en weet je wat je moet doen om gehoor te geven aan die signalen.

Gedurende je leven heb je al veel levenservaring opgedaan. Maar of je ook de levenslessen echt geleerd hebt is een vraag die jij jezelf kan stellen. Vaak gaan de levenslessen gepaard met situaties en gebeurtenissen die je omschrijft als pijnlijk, verdrietig en die je niet meer wil ervaren. Door die pijn weg te stoppen, het verdriet niet te voelen, mis je de essentie van je levensles. Je hebt de ervaring dan niet doorleefd en losgelaten. In plaats daarvan ben je het gaan ontkennen en heb je de emoties in je lichaam weggestopt. Wat je niet voelt is er niet. Wat je niet ziet, is er ook niet.

 

Het niet doorleven van je levenslessen stagneert je innerlijke groei.

Een begrijpelijke keuze. Alleen die keuze heeft ervoor gezorgd dat je niet echt verder groeide als mens. Je groeide in leeftijd en fysiek zal je gegroeid zijn. Maar als mens, als spiritueel wezen (wat we in wezen allemaal zijn) hebben we geen groei doorgemaakt. In plaats daarvan zijn we bezig geweest om de emoties en gevoelens die we niet willen voelen, te onderdrukken. Dat gaat allemaal onbewust.

Dit is tevens ook de reden waarom je soms elke keer dezelfde soort situaties, mensen of gebeurtenissen tegenkomt in je leven. Dit gebeurt niet zomaar. Het komt omdat je in de vorige keren je les hieruit niet geleerd heb. En de kosmos is soms onverbiddelijk. Het laat je net zolang in contact komen met die situaties die jou helpen om die levensles te leren.

Daarom is bewustwording heel belangrijk. Door bewust te worden van datgene wat je mag leren, zorg je ervoor dat je niet elke keer hetzelfde tegenkomt. Wanneer jij je levensles geleerd heb, kan je letterlijk verder met je leven.

 

Luister naar de signalen van je lichaam en geef er gehoor aan.

Deze vrouw die tegenover mij zit heeft gehoor gegeven aan het signaal wat haar lichaam geeft, namelijk onrust. Ze is op zoek gegaan om te kijken waar ze deze onrust los kan laten. Zij hoopt dat ik haar daarbij kan helpen. En dat kan ik.

Ik leg haar uit dat de onrust die zij ervaart een roep van haar ziel is. Die wil groeien en niet langer de ballast wil dragen die zij bij zich draagt. De onrust die zij in zichzelf voelt, het verlangen naar rust, naar meer, komt diep van binnen. En dat mag gehoord worden. Daar mag aan gewerkt worden. Het feit dat zij dit nu zo bewust voelt, al roept het nog meer vragen dan antwoorden bij haar op, is een signaal dat zij klaar is om te groeien. Het enige wat zij moet doen is hier volmondig ja tegen zeggen.

 

De harmoniserende ademhaling helpt je om de verbinding met jezelf te herstellen.

Mijn uitleg komt bij haar binnen. Ze voelt zich gehoord en begrepen en ze merkt dat dingen helder worden voor haar. Aan het eind van ons gesprek voelt ze zich rustiger. We hebben een vervolg afspraak gemaakt om te gaan ontdekken wat zij zoekt. Dit zal een proces zijn en niet binnen 3 behandelingen klaar zijn. Ze heeft er zin in en is nieuwsgierig naar wat gaat komen.

De volgende keer dat ik haar ga zien, zullen we gaan ademen. Door de harmoniserende ademhaling  toe te passen, ga je verbinding maken met je lichaam. Maar ook met je kern, je essentie. Door met je ademhaling contact te maken met die kern, herstel je de verbinding met de kern. Vanuit die verbinding gaat zij ontdekken waar zij naar op zoek wil gaan. Het zal haar veel brengen. En het zal een mooie reis worden voor haar. Want zo zie ik het. Het is als een reis. En je komt in gebieden van jezelf waarvan je niet wist dat die er waren. Zo mooi. Ze weet niet hoe groot cadeau ze zichzelf heeft gegeven door alleen al naar de signalen te luisteren die haar lichaam de laatste tijd gaf.

 

Wanneer merk je dat je klaar bent om te groeien?

  1. Je merkt dat je vastzit in een relatie, in je werk of op andere gebieden.
  2. Je hebt het gevoel dat het leven aan je voorbij gaat en dat je zelf aan de zijlijn staat.
  3. Je hebt allerlei vage fysieke klachten waar geen medische oorzaak voor is.
  4. Je hebt een onrust van binnen dat je weet dat er ‘meer’ moet zijn maar geen idee hebt wat dat ‘meer’ is.
  5. Door een onverwachte gebeurtenis in je leven weet je gewoon dat er dingen moeten gaan veranderen.

Herken je jezelf in bovenstaande punten? Of misschien heb je al veel gedaan aan persoonlijke ontwikkeling maar heb je het gevoel dat je stilstaat. Dan is Breathfulness is iets voor jou. Samen met jou gaan we werken aan je persoonlijke groei. Daarbij zal de harmoniserende ademhaling als een rode draad door jou proces lopen.

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Of wil je ervaren wat de harmoniserende ademhaling voor jou kan doen? Maak dan afspraak en we gaan samen naar je vraag kijken. Wil je meer lezen over waarom groei zo belangrijk is om gelukkig en gezond te zijn? Download dan mijn gratis E-book

 

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter